Kultúra

Utolsó útjára kísérik Nagy Attila erdélyi film- és drámatörténészt

Nemzetközi hírű Shakespeare-kutató volt

Tegnap helyezték örök nyugalomra a hatvanhetedik életévében, kedden elhunyt Nagy Attila film- és drámatörténészt a sepsiszentkirályi unitárius temetőben.

Utolsó útjára kísérik Nagy Attila erdélyi film- és drámatörténészt
Nagy Attila
Fotó: MMA

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja rendező és Shakespeare-kutató is volt, aki az erdélyi színházi hagyományőrzésben is fontos szerepet vállalt. Angol dokumentumok alapján kidolgozta az 1599-ben épült londoni Globe Színház háromszéki felépítésének tervét. Kezdeményezésére Shakespeare-alapítvány létesült, amely elsősorban mint dokumentációs központ működik, de találkozókat, valamint általánosműveltség-fejlesztő versenyeket, vetélkedőket is szerveznek.

A kutató az utóbbi húsz esztendőben Sepsiszentgyörgyön, Bukarestben, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Budapesten is tartott több előadást Shakespeare műveivel, az életmű magyarországi, romániai és nemzetközi fogadtatás- és honosítástörténetével kapcsolatban. Munkásságáért 1997-ben Szentgyörgyi István-díjjal tüntette ki az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) az erdélyi színházi hagyományőrzésben kifejtett tevékenységéért és a Shakespeare-központ létrehozásáért. Az MMA Nagy Attilát saját halottjának tekinti.

Kapcsolódó írásaink