Kultúra

Tudósok a művészetről

A Magyar Művészeti Akadémia színes programokkal várja a közönséget

Elindult a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének (MMA MMKI) tavaszi programsorozata. A június közepéig tartó eseményeken az animációs estek, könyvbemutatók, konferenciák mellett számos egyéb izgalmas rendezvény várja a nagyközönséget.

Tudósok a művészetről
Windhager Ákos hamarosan bemutatja Mihalovich Ödönről szóló kötetét
Fotó: MMMA/MMKI

Hiánypótló vállalásként Windhager Ákos művelődéstörténész, az MMA MMKI tudományos munkatársa nagyívű kutatását a nemrégiben megjelent Utód, de aki ős is – Mihalovich Ödön pályaképe című kötetével zárja, amelynek virtuális bemutatójáról az MMA honlapján tájékoztatják majd az érdeklődőket. Havonta jelentkezik az Esték a Hild-villában című sorozat, melynek keretében a hazai építészet kiválóságai beszélgetnek egymással és a közönséggel.

 A rendezvényeken Wesselényi-Garay Andor építész, építészettörténész és vendégei kalauzolják el a nézőket az építészet világában. A műsor az intézet Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján követhető nyomon. Ma rendezik második alkalommal a Cziffra Fesztivállal és Balázs János zongoraművésszel együttműködésben a Cziffra György munkásságát feldolgozó műhelytalálkozót számos zene tudós közreműködésével.

A programot a Cziffrafesztival.hu/kozvetitesek/ oldalon közvetítik. Idén elindították az Animációs esték – Hagyomány és haladás című sorozatot is, amelynek megálmodója a moderátor, Kollarik Tamás Bánffy Miklós-díjas producer, filmrendező. A szervezők szándéka olyan programokat bemutatni, amelyek nemcsak a helyszínen, vagy online közvetítésen keresztül nézve izgalmasak, de akár szerkesztett podcast, vagy kötet formájában is hasznosulhatnak a szakmában, és az oktatásban is szerepet kaphatnak.

Május harmadikán Az utolsó garabonciások címmel szereznek műhelytalálkozót az MMA székházában, a Pesti Vigadóban, mely az 1960 és 2010 közötti időszak jellegzetes alternatív alakjairól szól. Június elsején ugyanezen a helyszínen tartják A művészet közege elnevezésű, konferenciát, melynek témája ezúttal az alkotáselmélet és elméletalkotás a vírus idején.

Kapcsolódó írásaink