Kultúra

Áprilisban indul a Bartók-tavasz programja

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek programjában április 2–18. között számos magyar és külföldi művész produkcióját mutatják be online platformokon, élőben streamelt formában, ingyenesen.

Mint Káel Csaba, a fesztivált szervező Müpa igazgatója elmondta, a Bartók-tavasz nagyon régi adósságot törleszt azzal, hogy születésének 140. évfordulójától kezdődően egy új, nagyszabású összművészeti fesztivál is Bartók Béla nevét viseli.

Noha a Bartók-tavasz számtalan Bartók-művet tűz műsorára, nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, hanem Bartók szellemiségét jeleníti meg sok műfajban, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjaival – tette hozzá. A járványhelyzet rendhagyó megoldásokat kíván, a fesztivál ezért idén az online térben debütál – folytatta.

A Müpa már számos tapasztalatot szerzett streamingkoncertekkel. A szervezők most is azt szeretnék, hogy a művészek a járvány idején is biztonságban legyenek, mégis eljuthassanak a közönséghez. Az online forma különleges lehetőségeket is kínál, hiszen a Bartók-tavasz produkciói így a világon bárhol élvezhetők lesznek – emlékeztetett az igazgató. A nemzetközi sztárok ily módon saját koncerthelyükről, városukból koncerteznek majd.

Vaszilij Petrenko és a Royal Philharmonic Orchestra a Royal Albert Hall színpadáról, Sir John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir az oxfordi Sheldonian Theatre koncertterméből, René Jacobs és a Kammerorchester Basel Svájcból, a Don Bosco Basel Paul Sacher hangversenyterméből, míg Riccardo Chailly és a Filarmonica della Scala a milánói operaházból jelentkezik.

Magyarországon élő közvetítésben mutatják be az idén kilencvenöt éves Kurtág György egyetlen operáját. Vashegyi György, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus egy különleges Mozart-esttel jelentkezik.

A Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar április 2-án a Concertót mutatja be, Juronics Tamás koreográfiájával, Mojzes Dóra jelmezei- vel. A táncdrámában Bartók alakja is feltűnik majd a színpadon. A budai Vár Savoyai-teraszán többek közt Charlie és a Bagossy Brothers Company ad koncertet.

A helyszínválasztásnak nem titkolt célja, hogy a világ számos országából bekapcsolódó nézők a páratlan budapesti panorámában is gyönyörködhessenek.

A Bartók-tavaszon az újjáalakult Kelemen Kvartett Jonian Ilias Kadesha görög hegedűművésszel és Vashti Mimosa Hunter angol csellistával két estére bontva Bartók valamennyi vonósnégyesét megszólaltatja. Világklasszis zeneszerzőnk alakja és életműve inspirálta az eddig ősszel megrendezett Budapest Ritmo világzenei fesztivál elindítását is, amely most április 11–13. között az Akvárium Klubból jelentkezik a Bettika Quintet, a Dresch Vonós Quartet és az Odd ID, a Tárkány Művek és a CimbaliBand koncertjeivel.

„A 2021-es Bartók-évforduló kiváló alkalom az új eseménysorozat elindítására, és hogy megmutassuk, az alkotóerő és a krea­tivitás felülkerekedik a világjárvány okozta nehézségeken. A cél, hogy a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek fokozatosan országos eseménysorozattá váljon, és még vonzóbb turisztikai célponttá tegye Magyarországot, hozzájárulva ahhoz, hogy a világjárványt követően talpra állhas- son, megerősödhessen a kulturális és turisztikai terület. Fontos küldetésünknek tekintjük, hogy idén, a digitális tér adta lehetőségekkel bölcsen élve, minél szélesebb körben mutathassuk meg a világnak Magyarország szépségét, kulturális gazdagságát, ugyanakkor reménykedve gondolunk arra, hogy jövőre már személyesen is találkozhatunk a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek kedvéért országunkba látogató és a kultúrarajongó hazai közönséggel" – hangsúlyozta Káel Csaba. A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek részletes programja a www.bartoktavasz.hu weboldalon érhető el.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom