Kultúra

Kétszáz éve hunyt el John Keats angol költő

Cs. Szabó László az angol irodalom Prometheusának hívta esszéiben

Az angol romantikus költők második generációs triászának Byron és Shelley mellett tagja volt John Keats, aki 1795. október 31-én született Londonban.

Kétszáz éve hunyt el  John Keats angol költő
Huszonöt évesen tüdőbaj vitte el
Fotó: Wikipedia

Tizenöt éves korára árván maradt, nagyanyja nevelte. Iskolai évei alatt megpróbálta lefordítani az Aeneist. Előbb orvosnak készülve sebészinas lett a londoni Guy’s Hospitalban, majd 1817-től az irodalomnak élt. Példaképei Edmund Spenser és más Erzsébet-kori költők voltak. Első érett költeménye a 17. század hatását tükrözi, idővel a görögség, az angol gótika és az olasz reneszánsz felé fordult. A szerkesztő és kritikus Leigh Hunt 1816-ban a The Examiner című folyóiratában közölte első verseit. Huntnak köszönhetően találkozott Percy Bysshe Shelley-vel, akivel életre szóló barátságot kötött.

Első kötetét Versek címmel 1817-ben adták ki, és ekkor kezdte írni Endümion című szimbolikus elbeszélő költeményét, amely Ovidiuson alapul. Keats a romantika világát tükrözve pusztító, transzcendens érzésként írja le a szerelmet. „Minden, ami szép, öröm lesz örökké” – kezdi a hosszú verset. Az 1818-ban megjelent művet a kritika nem értette és nem értékelte.

Még abban az évben jelentkeztek tüdőbajának tünetei. Szintén beteg öccse ápolása közben beleszeretett a szomszédságukban lakó Fanny Brawne-ba, akivel el is jegyezték egymást, ám a házasságra nem került sor. A következő években írja legmaradandóbb műveit, például a Szent Ágnes-estét, amely költészete egyik csúcsa. Az örök eszmények és a mulandó világ közti ellentétről szóló leghíresebb ódái is ekkoriban születnek.

Még megérte, hogy 1820-ban megjelent nagyobb epikus műveinek gyűjteményes kötete, amelyet a kritika is nagyra értékelt. Festő barátja, Joseph Severn társaságában az év végén Nápolyba utazott, majd onnan Rómába. Az Örök Városban hunyt el 1821. február 23-án, huszonöt évesen. A Spanyol lépcső melletti ház, amelyben lakott, ma múzeum.

John Keatst ma a kor angol lírájának legnagyobbjaként tartjuk számon, elismertsége Byron kultuszának hanyatlásával csak nőtt.

Cs. Szabó László szerint ő volt „az angol irodalom Prometheusa, aki megrabolta Spenser, Shakespeare, Milton és Ariosto tüzét”.

Kapcsolódó írásaink

Hampsteadi séták kezdőknek és haladóknak

Ā„Londonban, hej, van számos utca…”: Sárközi Mátyás újabb kötete élvezetes olvasmány és szórakoztató kultúrtörténeti bédekker, a szerző rajzaival illusztrálva

Kétszázhuszonöt éve született John Keats

ĀAz angol romantikus költészet kiemelkedő alakját az örök eszmények és a változó, mulandó világ közti ellentétek foglalkoztatták, utolsó művét azonban már nem fejezhette be