Kultúra

Egy csipetnyi kortárs művészet

Péntek jó érzékkel vezeti tollát a papíron, játszik nyelvvel, ritmussal, de nem fukarkodik szimbólumokkal és allegóriákkal sem

Péntek Imre (születési nevén Molnár Imre) József Attila-díjas költő Csipetnyi ég című verseskötete kapta tavaly a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának az év legjobb könyvét elismerő díját.

Péntek nem ismeretlen szereplője a hazai irodalmi életnek, a Kilencek nevű költőcsoport tagjaként már a hatvanas évek végén sikereket ért el. Művein érezhető József Attila merengő-groteszk verseinek hatása, de a költő az avantgárd stílusból is jócskán merít. A Csipetnyi ég több szempontból is gazdag gyűjtemény. Lapozgatás közben hol a költő legbelső világa tárul elénk lírájában, hol a látható világot elemzi, és olyan művel is találkozhatunk, ahol a dramaturg szerepbe bújik, és rövid, színpadra kívánkozó jelenettel lepi meg az olvasót. Emellett elhunyt alkotótársainak tiszteletére is fogalmazott meg gondolatokat, Kő Pálnak és Nagy Gáspárnak is ajánlott verseket.

A Magyar Napló Kiadó gondozásában megjelent szabad és rímes költemények témájukat tekintve is széles spektrumon mozognak. A kötetben kutakodva találkozhatunk sárga villamosról szóló költeménnyel, gőzölgő almás pitével, festegető kislánnyal, kék szemű búzavirágért lángoló pipacsokkal, a szerző halállal kapcsolatos gondolataival, valamint történelmi és aktuálpolitikai reflexiókkal.

Péntek jó érzékkel vezeti tollát a papíron, játszik a nyelvvel, a ritmussal, de nem fukarkodik a szimbólumokkal és az allegóriákkal sem. A kötet olyannyira színes, hogy egyáltalán nem biztos, hogy minden mű egyformán tetszik majd az olvasónak, de az biztos, hogy a könyvecskében talál majd kedvére való olvasmányt. A Csipetnyi ég minden lapja át van itatva töprengéssel, és ahogy fejtegetjük a verseket, a sorok között előbb-utóbb valahol magunkra fogunk ismerni. Figyelemre méltó a Vár Ucca Műhely Könyvek sorozatában megjelent Megviselt papírmúzeum című könyv is, melyet a szerző egyszerre mutatott be a Csipetnyi éggel.

Péntek Imre hosszú ideig dolgozott napilapoknál és folyóiratoknál, ahol számos képzőművészeti témájú írást publikált. A kötethez ezekből az elemzésekből, tárlatvezetésekből válogatott. Manapság különféle stílusokban alkotnak a képzőművészek, a galé­riákban, kiállítóterekben, és sokféle alkotást meg lehet csodálni. Ugyanakkor a művészi üzenetek útvesztőjében könnyű eltévedni. Péntek olvasmányos szövegeken keresztül kalauzolja közönségét a különböző tárlatokon, többek között Vaszary János, Kotnyek István, Geszler Mária Garzuly, Párkányi Raab Péter, valamint Ferenczy Gábor és két gyermeke, Noémi és Béni mű­veit is fejtegeti. Bár a könyv még izgalmasabb lett volna színes illusztrá­ciókkal, a gördülékenyen megírt sorok így is elérik céljukat, valóban közelebb viszik az olvasót az alkotók és alkotásaik megértéséhez.

Péntek Imre: Csipetnyi ég
Péntek Imre: Csipetnyi ég
Fotó: MH

Kapcsolódó írásaink

Budapesttől Maputóig

ĀErnesto Rodrigues portugál író könyve az egykori és a jelenlegi magyar fővárossal is szembesít – A cselekmény időben az 1956-os forradalomtól napjainkig, térben Közép-Európától Afrikáig terjed