Kultúra

Történelmi léptékben újul meg a fertődi Esterházy-kastély

Magyarország legnagyobb barokk épülete visszanyeri méltó rangját

Lerakták a fertődi Esterházy-kastély 4,3 milliárd forintos, részben európai uniós, részben hazai forrásból 2022 őszéig megvalósuló turisztikai célú fejlesztésének alapkövét.

Történelmi léptékben újul meg a fertődi Esterházy-kastély
Esterházy-kastély
Fotó: MH

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogramért és Nemzeti Várprogramért felelős miniszteri biztos kiemelte, a beruházással tovább erősödik a kastély művészet- és kultúrtörténeti értéke, vonzereje.

Felidézte, hogy az épület Magyarország legnagyobb barokk kastélya, amelyet 1720 táján kezdtek építeni. A megújítás során a kastély középső tömbjét állítják helyre, a keleti és nyugati szárnyak földszinti, illetve első emeleti kiállítási tereit, a keleti összekötő szárny földszintjét és az onnan induló barokk lépcsőt, valamint az Óraszintet és a Belvederét.

A tervek szerint a földszinten korabeli bútorok, iparművészeti alkotások és festmények idézik fel Esterházy „Fényes” Miklós korát és Joseph Haydn alakját. Az emeleti termekben megmarad az enteriőr, de az összkép modernebb formát kap. Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont ügyvezetője kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a beruházást, mert az 1960-as évek óta nem történt a mostanihoz fogható fejlesztés.

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője (Fidesz) azt hangsúlyozta, így nemcsak méltó rangját nyeri vissza a kastély, hanem az Esterházy-családot és a barokk-rokokó korszakot is újszerű perspektívából mutatják be a látogatóknak.

Kapcsolódó írásaink