Kultúra

Tizianóval ünnepli Bécs a jubileumot

A Kunsthistorisches Museum százharminc éve nyitotta meg kapuit a látogatók előtt – Itt található a világ negyedik legnagyobb festménygyűjteménye

Százharminc éves idén a bécsi Kunsthistorisches Museum (Szépművészeti Múzeum), amely Tizia­no-kiállítást tervez a jubileumra, és ingyen belépőt ígér a születésnapos látogatóknak. Az intézményt maga Ferenc József császár nyitotta meg 1891-ben.

Tizianóval ünnepli Bécs a jubileumot
A múzeum épületét Carl von Hasenauer és Gottfried Semper tervezte
Fotó: AFP/Roberto Moiola

A császár által megnyitott Kunsthistorisches Museumban rendezett ünnepségen megjelent Bécs valamennyi kiemelkedő személyisége, a művészek és a tudósok egyaránt – írta a Neue Freie Presse című bécsi lap 1891. október 18-án, a világ egyik legjelentősebb múzeumának megnyitója utáni napon. A múzeum honlapján szereplő adatok szerint az első napokban hatezer látogató volt még meghívóval, ám október 21-én már mindenki előtt nyitva állt az épület.

Az intézmény ma évi több mint egymillió látogatót vonz.

A múzeum ötlete a Ringstrasse tervezésével együtt már 1857-ben felmerült – a cél a császári gyűjtemények bemutatása volt –, ám csak tíz év után írták ki a pályázatot. Az 1867-ben kiírt tenderen sok, Bécsben dolgozó építész indult, de nem tudtak győztest hirdetni, ezért 1868-ban felkérték tanácsadónak a német Gottfried Sempert, az ismert múzeumtervezőt a bécsi születésű osztrák Carl von Hasenauer terveinek módosítására. Maga az építkezés 1871-ben kezdődött és húsz évig tartott, időközben Hasenauer átvette a teljes projektet, mivel Semper meghalt.

A gyűjtemények közül igen nagy az egyiptomi és a keleti anyag, előbbi tizenkétezer tárgyat foglal magában, köztük jelentős darabokat a korai dinasztiák korából, míg a közel-keleti gyűjtemény nagy része Mezopotámiából származik. Kevésbé gazdag a görög és a római kollekció, ám a régi képtár káprázatos.

Az intézmény évi több mint egymillió látogatót vonz különleges kiállításaival
Az intézmény évi több mint egymillió látogatót vonz különleges kiállításaival
Fotó: AFP/Gardel Bertrand

A holland és flamand kollekció – Peter Paul Rubens, Anthony Van Dyck, Rembrandt, Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Pieter Bruegel – mellett olyan olasz művészek műveit őrzik, mint Tiziano, Tintoretto és Veronese. A német reneszánszot Albrecht Dürer és id. Lucas Cranach is képviseli a gyűjteményben.

Érdemes megemlíteni a hétszázezer darabos érmegyűjteményt is, amely a világ egyik legfontosabb ilyen jellegű kollekciója.

A Fidelio.hu információja szerint a jubileum alkalmából idén a saját születésnapján minden látogató ingyen mehet be a múzeumba, ehhez egy fényképes igazolványt kell felmutatnia a jegypénztárnál.

A múzeum egyébként Tiziano-kiállítással ünnepel, amely október 5-én nyílik, és egészen 2022. január 16-ig látható. A Tiziano nőábrázolása: Szépség – Szerelem – Költészet című tárlat hatvan alkotást mutat be nemcsak Tizianótól, de Jacopo Tintoretto, Paolo Veronese, Paris Bordone és Lorenzo Lotto nőábrázolásait is kiállítják.

Ha a járványhelyzet lehetővé teszi, érdemes lesz Bécsbe látogatni a múzeum tavaszi tárlatára is, amely május 8-tól látogatható. A Felsőbb erők – Emberekről, istenekről és természeti erőkről című kiállítás azt mutatja be, miként viszonyultak a különböző kultúrák és korszakok a felsőbb erőkhöz. Az érmegyűjteményben Gonosz császárok címmel rendeztek kiállítást, amelynek középpontjában az áll, hogyan vélekedünk ma egyes római császárokról, és milyen módon befolyásolja ítéletünket az, hogy a klasszikus hagyomány miként ábrázolja őket. Véleményünket árnyalhatják az érmék képei és feliratai, amelyek a birodalmi önmegjelenítés legfontosabb hordozóeszközei voltak a maguk korában.

Az év kiállításai a császárvárosban

Albertina
Tájképek Albrecht Dürertől Paul Klee-ig – március 5-től
Amerikai fotó – mások mellett Diane Arbus, Richard Avedon, Gregory Crewdson, Walker Evans, Larry Fink, Robert Frank, William Klein, Cindy Sherman, Garry Winogrand felvételei – június 16-tól
Modigliani – Picasso. A primitív forradalom – szeptember 17-től

Leopold Museum
Erwin Osen – Egon Schiele – április 16-tól. A kiállítás Erwin Osen (1891–1970) nemrégiben felfedezett rajzain alapszik, aki Egon Schiele modellje volt.

Kunstforum
Gerhard Richter: Tájkép – március 7-ig látogatható

Kapcsolódó írásaink