Kultúra

SZFE: Elismert színházi szakemberek vezetik majd az osztályokat

Elismert színházi szakemberek vezetik majd a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályait.

SZFE: Elismert színházi szakemberek vezetik majd az osztályokat
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE)
Fotó: MH/Bodnár Patrícia

Az SZFE Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetének vezetője, Bodolay Géza által felkért osztályfőnökök öt osztályt indítanak. Az egyes osztályokat a hagyományoknak megfelelően 10-15 fővel tervezik.

A színházrendező osztályt Vidnyánszky Attila fogja vezetni. A Jászai Mari- és Kossuth-díjas rendező 2013 óta a Nemzeti Színház igazgatója, a magyar színházi élet egyik legjelentősebb alkotója. Osztályfőnöki teendőiben Pataki András, Jászai Mari- és Radnóti-díjas rendező, a Soproni Petőfi Színház igazgatója segíti majd.

Vidnyánszky Attila, egyetemet szeptember 1-jétől fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke
A színházrendező osztályt Vidnyánszky Attila fogja vezetni
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A prózai színész osztály vezetője Szarvas József, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház társulatának tagja. Segítője Rátóti Zoltán, Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, korábban a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, jelenleg a Nemzeti Színház színművésze. Szarvas József és Rátóti Zoltán egyaránt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát, mindketten Kapás Dezső és Horvai István osztályában. Az osztály oktatásában részt vesz majd a Jászai Mari-díjas Méhes László színész, rendező is.

A prózai színész osztály gyakorló helye, mentorintézménye a Nemzeti Színház lesz. A következő tanévekben induló színész osztályok hasonlóképpen egy-egy színházhoz fognak kötődni, olyanhoz, amely kész és képes a diákok gyakorlati képzőhelyévé válni.

A prózai színész osztály vezetője Szarvas József lesz
A prózai színész osztály vezetője Szarvas József lesz
Fotó: MH

A színész hallgatók oktatásában Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színész is részt vesz majd, aki szintén Horvai-Kapás tanítvány volt az SZFE-n.

A bábszínész osztály vezetője Lénárt András lesz, aki jelenleg is az SZFE óraadó tanára. A bábszínész osztályban tanítani fog többek között, Szász Zsolt, Blattner Géza-díjas rendező, fesztiválszervező, újságszerkesztő és Fabók Mancsi, akinek bábszínháza különleges és szeretett színfoltja a hazai bábművészetnek.

A zenés színész osztály osztályfőnöke Kiss-B. Atilla, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas operaénekes, a Budapesti Operettszínház főigazgatója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Munkáját Homonnay Zsolt operett-musical színész, rendező - 2012-ben az Év Musical Színésze – segíti majd, aki színészi diplomáját az SZFE-n, rendezői diplomáját a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen szerezte. Énekes színészként számtalan színházban és produkcióban szerepelt nagy sikerrel, mind az operett, mind a musical műfajában Magyarországon és külföldön egyaránt. A képzésben szerepet kap majd Földes Tamás Kaszás Attila-díjas színész, aki szintén az SZFE-n szerezte színészi diplomáját.

A színházi rendezőasszisztens osztály, amely felsőoktatási szakképzésben vesz részt, vezetője Gábor Sylvie, rendező, játékmester, a Magyar Állami Operaház rendezőasszisztense. Segítője Péti Krisztina, a Veszprémi Petőfi Színház rendezőasszisztense, színháztörténész.

Az SZFE megújulásának első elemeként új oktatási tereket alakítottunk ki, magunk mögött hagytuk a lepusztult, a ’70-es évek szintjén és állapotában levő tantermeket. Megnöveltük a kollégiumi férőhelyek számát, amelyek az eddiginél jóval komfortosabbak lesznek.

A megújítás második lépése az, hogy új színházak és új színházi szakemberek lépnek be az oktatásba, színesítve a képzési palettát.

Hamarosan a Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet és a Németh Antal Drámaelméleti Intézet által gondozott képzések 2021/2022 tanévre vonatkozó osztályfőnökeinek és oktatóinak neveit is ismertetjük.

A sajtóban megjelent, vélelmezett oktatói listák, és különösen az új oktatókat lejáratni kívánó írások nem tántorítják el az egyetem vezetését az intézmény megújításának szándékától. Tisztelettel kérjük az egyetem polgárait, és minden érdeklődőt, hogy kizárólag az egyetem vezetésének hivatalos tájékoztatását vegye komolyan.

A zenés színész osztály mentor intézménye a Budapesti Operettszínház lesz.

Kapcsolódó írásaink