Kultúra

Zsigmond Vilmosról, Sinkovits Imréről és Németh Antalról nevezik el az SZFE intézeteit

Lapunk információi szerint új helyszíneken, színház- és filmművészetünk nagyjairól elnevezett intézetek égisze alatt február 1-jével megkezdődik a tavaszi félév a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.

Zsigmond Vilmosról, Sinkovits Imréről és Németh Antalról nevezik el az SZFE intézeteit
Sinkovits Imre Frank szerepében G.B. Show: Warrené mestersége című színdarabjának egyik jelenetében
Fotó: Magyar Fotó/ Mező Sándor

Mint megtudtuk, a színházi képzéseket tömörítő oktatási egységet a nemzet legendás színészéről (aki egykor maga is főiskolás volt) Sinkovits Imre Színházművészeti Intézetnek keresztelték, a filmes szakok az Oscar-díjas operatőrre emlékező Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet alá tartoznak ezentúl, az Elméleti és Művészetközvetítő Intézet pedig a Nemzeti Színházat 1935 és 1944 között igazgató, korszakalkotó rendező és színháztörténész Németh Antal nevét viseli majd. Ahogy azt már korábban bejelentették, a három képzési egységet sorrendben Bodolay Géza, Sára Balázs és Antal Zsolt vezeti. A Doktori Iskola vezetésének, nevének esetleges változásáról jelenleg nem tudunk.

Ami az oktatás folytatását illeti, az egyetem kommunikációs vezetésének tájékoztatása szerint a Vas utca 2/C alatti épületrészt, amely az 1959-ben létesült Ódry Színpadot is magában foglalja, a kuratórium felajánlotta a Magyarországi Református Egyháznak, hiszen korábban itt működött a Keresztyén Ifjúsági Egyesület Nemzeti Szövetsége és helyőrségi temploma – a birtokbavételről kölcsönös szándéknyilatkozatot is aláírtak a felek. A Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézet költözése már biztos: mint forrásaink elmondták, minőségi ugrást, az előrelépés lehetőségét jelenti a hallgatóknak is, hogy a méltatlan és lepusztult állapotú Róna utcai gyakorló műhely helyett a Duna Televízió egykori budai székházában lel otthonra a képzés.

Itt az eddiginél közel kétszer nagyobb, 4715 m2-es oktatási helyszín várja a hallgatókat és az oktatókat. Az épületrész felújítása érinti a gépészeti, építészeti, elektromos és IT rendszereket is. A tágas stúdiókat modern, magas színvonalú mozgókép-technológiai eszközökkel szereljük fel - írja az  Színház- és Filmművészeti Egyetem közleménye, mely megerősíti lapunk információit.

A csatorna 2011-ben hagyta ott a Mészáros utcai épületet, amelynek felújított stúdióit hamarosan birtokba vehetik a hallgatók.

A színművészeti és drámaelméleti képzéseknek helyet adó Szentkirályi utcai és Rákóczi úti helyszíneken a képzést szolgáló próba- és zenetermek, tantermek, folyosók, lépcsőházak, mellékhelyiségek felújítása is megtörténik. Az évtizedek óta elhanyagolt, lelakott ingatlanokban mindössze két hónap alatt elvégezzük az elmaradt felújításokat.  Az infrastrukturális fejlesztések részeként a Vas utcai kollégiumhoz képest lényegesen színvonalasabb, felújított, önálló kollégiumi épület várja a hallgatókat, ahol a korábbi 50 helyett 70 férőhelyet tudunk biztosítani. Az egyetem vezetésének tervei szerint az Uránia Filmszínház a jövőben a színházi és a mozgóképes képzést egyaránt kiszolgálja majd - áll az egyetem közleményében.

Kapcsolódó írásaink