Kultúra

Száz éve született Mészöly Miklós

Ottlik Géza mellett a 20. századi magyar próza megújítójaként tartják számon a nagy írót

Az irodalomtörténészek Ottlik Géza mellett, konszenzusos módon, a 20. századi magyar próza megújítójaként tartják számon Mészöly Miklós Kossuth-díjas írót, aki száz éve, 1921. január 19-én látta meg a napvilágot Szekszárdon.

Száz éve született Mészöly Miklós
Franciául, németül is kiadták
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Születési neve Molnár Miklós volt, csak 1948-ban vette fel a Mészöly nevet. Jogászként végzett, a második világháborúban katona volt, később hadifogoly. Később dramaturgként dolgozott a Bábszínházban, majd 1956 után szabadfoglalkozású író.

Grendel Lajos a modern magyar irodalomról szóló monográfiájában, amelyben kiemelten foglalkozik a mészölyi életművel, a konkrét tárgyiasság prózájának nevezi Mészöly írásművészetét, hozzátéve, hogy az egyben a század közepi modernista próza dekonstrukciója. Kulcsár-Szabó Ernő arra figyelmeztet, hogy kezdetben epikája bizonyos vonásaiban együtt haladt a korabeli francia egzisztencialista prózával, illetve a német elvont tárgyiasság prózai törekvéseivel. A korai írások közül a Magasiskola (1956) egy solymásztelep megjelenítésével a dokumentarizmust egyesíti a parabolával. Az atléta halála (1966) franciául jelent meg először, majd a magyar kiadással egy időben németül. Az egy évvel későbbi Jelentés öt egérről szintén példázatos szöveg. Ahogy Grendel írja, Mészöly korai prózáiban is jól látható, hogy számára nem a valóság ábrázolása az elsődleges, hanem a „megvilágítása”, és nála sokkal kevesebb szerep jut az ok-okozatiságnak, mint kortársainál. A következő évben, 1968-ban jelent meg a Saulus, amely címe ellenére nem történelmi és nem bibliai regény, sokkal inkább lélektani történet, egy személyiség sorsfordító pillanatokban megrajzolt átváltozásáról szól. A már a hetvenes évek közepén megjelent Alakulások elbeszélés-gyűjteményét egy évvel később követte a Film, a középső pályaszakasz lezárása. A harmadik szakaszt a nagyobb elbeszélések jellemzik, amelyek egyfajta pannon mitológia építőköveinek tekinthetők.

Mészöly Miklós felesége Polcz Alaine pszichológus-tanatológus, író volt, bonyolult kapcsolatukról sok irodalmi legenda szól. Az író 2001. július 22-én halt meg, a Farkasréti temetőben nyugszik. Születésének centenáriumát egész évben rendezvényekkel ünnepli a Mészöly Miklós Egyesület.

Kapcsolódó írásaink

Számvetés és elengedés pillanatai

ĀA Teljes lényeddel című monodráma Polcz Alaine-ről nem más, mint terápia és útmutatás – Az író-pszichológus visszaemlékezéseiből új kötet is megjelent nemrég

Kacérkodás a végtelennel

ĀMagyar klasszikusok modern szemmel. Az ifjúság ösztönei azt súgják, hogy papírsárkány módjára törjenek az ég felé, a korlátokkal csak később szembesülnek