Kultúra

Mészöly Miklósra emlékezik a Magyar Művészeti Akadémia

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2021-ben megemlékezik a 100 éve született és 20 éve elhunyt Mészöly Miklósról, a múlt század második felének kiemelkedő írójáról.

Mészöly Miklósra emlékezik a Magyar Művészeti Akadémia
Mészöly Miklós emléke előtt portréfilmmel is tisztelegnek
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Az MMA közleményében úgy fogalmaz, Mészöly Miklós életműve arra példa, hogy miként lehet egy diktatúra szorításában megőrizni a személyes függetlenséget és az alkotói szuverenitást.

Remekművei Az atléta halálától a Sauluson és a Filmen, a Magasiskolán és a Családáradáson, esszéin át nemcsak új poétikájukkal hatottak, hanem maradandó erővel jelenítették meg a magyar és a közép-európai lét következményeként nemzedékek alapélményévé vált „szép reménytelenség”-et is.

Az MMA a kettős évfordulón (a járvány miatt meg nem valósítható rendezvények hiányában) júniusban kerítés-kiállítással, egy szeptemberben elkészülő tanulmánykötettel és a tervek szerint az ősszel elkészülő, In memoriam. portréfilmmel tiszteleg Mészöly Miklós emléke előtt.

Az előkészületekben és a megvalósulásban Kucsera Tamás Gergely MMA-főtitkár vállalt koordináló szerepet, a program felkért szakmai felelősei: Pécsi Györgyi akadémikus, az MMA Kiadó vezetője és Gróh Gáspár nem akadémikus közgyűlési képviselő.

A programok közül elsőként Mészöly Miklós elhunytának 20. évfordulója alkalmából a Móser Zoltán fotóiból készülő kerítéskiállítás a nyár elején lesz látható az MMA Bajza utcai épülete körül.

Az MMA már korábban szorgalmazta a Mészöly-mű alapján készült Magasiskola című film (r.: Gaál István, 1970) digitális felújítását, amely el is készült, és a közmédiában január 14-én már be is mutatták a restaurált filmváltozatot.

Kapcsolódó írásaink