Kultúra

Kulturális fejlesztések huszonkétmilliárdból

Színházak, múzeumok újulnak meg

Idén több mint huszonkétmilliárd forint garantálja a beruházások, fejlesztések folytatását – tájékoztatta lapunkat az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

„A kulturális terület fejlesztése nem állhat le, a forrásokat biztosítani fogjuk 2021-re is” – idézi a közlemény Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárt. A szolnoki Szigligeti Színház, a debreceni Csokonai Színház és a Latinovits Színház felújítása, illetve a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, a kecskeméti Katona József Színház és a budapesti József Attila Színház felújításának tervezése már zajlik.

A Magyar Nemzeti Levéltár főépülete is megújul. Folytatódik a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély tájegységének második üteme is.

A Modern Városok Programban a győri Xantus János Állatkert és a Munkácsy negyed mellett fejlesztik a vértesszőlősi régészeti bemutatóhelyet is. Makovecz Imre tervezte épületek újulnak meg, illetve épülnek harmincöt hazai és határon túli településen. Folytatódik a Térzene Program. A Veszprém–Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekt részeként a székesfehérvári Szent István király Múzeum teljes rekonstrukciója után pedig 2022-ben megnyílik az Árpád-kori kiállítás.

Kapcsolódó írásaink