Kultúra

Digitális Élményközpont épül Veszprémben

Navracsics Tibor: A beruházás célja, hogy a várost magyarországi viszonylatban unikálissá, Európában kiemelt kreatívipari célponttá tegye

Visszaadják a városnak a Balaton Bútorgyár jelenleg kihasználatlan területét, illetve francia és japán mintára digitális élményközpontot hoznak létre – jelentette be Navracsics Tibor kormánybiztos, Porga Gyula polgármester és Ovádi Péter országgyűlési képviselő tegnap Veszprémben, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program tervezett infrastrukturális fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatón.

Digitális Élményközpont épül Veszprémben
A látványtervek alapján a látogatót teljesen körbeölelő audiovizuális élményt hoznak létre
Fotó: VEB2023 EKF

A korábbi kedvezőtlen tapasztalatok alapján kellő óvatossággal megtervezett és ütemezett, 2022. december végéig elkészülő veszprémi infrastrukturális fejlesztéseket ismertette tegnap sajtótájékoztatón Porga Gyula, a város polgármestere és Navracsics Tibor, a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program kormánybiztosa. Az projekt infrastruktúra-fejlesztésének középpontjában a kulturális és közösségi programokat kiszolgáló beruházások állnak, amelyek elsősorban a város és régió meglévő, de használaton kívüli, illetve alulhasznosított épített örökségének és közterületeinek újjáélesztésére és -értelmezésére irányulnak.

Az eseményen Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője bevezetésül elmondta, a kormány tavaly a Modern Városok Programon belül mintegy huszonnégymilliárd forinttal támogatta Veszprémet, ebből többek közt megvalósult a zeneiskola felújítása, és a harminc éve várt útfejlesztés is elindult. Ezen túl – tette hozzá Ovádi – a térség további másfél milliárd forintból fejlődhetett a Magyar Falu Program révén.  „Megnyugtató, hogy a VEB2023 EKF program sikere nemcsak Veszprém és a régió, de a kormány érdeke is, ezért jelentős anyagi támogatás mellett a végrehajtást segítő Veszprém-törvényt is elfogadta” – emelte ki Porga Gyula polgármester. Ismertette, hogy a veszprémi önkormányzat tulajdonába kerül a volt Balaton Bútorgyár területe, amely a belváros közepén régóta éktelenkedő seb. Amint Porga hangsúlyozta, a kihasználatlan ingatlanokat két ütemben adják vissza a városnak: a kulturális és fesztiválprogramokhoz kapcsolódó parkolási kapacitásbővítést szolgálja, illetve fogadóközpontként funkcionál majd. Az EKF-program végeztével pedig megkezdik a hosszú távú átalakítását. A másik komoly beruházás a helybeliek által Szikvíz-parkolónak nevezett belvárosi, Ady Endre utcai terület újrahasznosítása: itt hozzák létre a VEB2023 EKF egyik zászlóshajójának tervezett különleges Digitális Élményközpontot.

A kormánybiztos óvatosan tervez
A kormánybiztos óvatosan tervez
Fotó: VEB2023 EKF


Navracsics Tibor kormánybiztos mielőtt részletesen bemutatta volna a különleges, egyszerre szórakoztató és oktatási célra használható komplexumot, úgy fogalmazott, minden beruházást a korábbi kedvezőtlen tapasztalatok alapján kellő óvatossággal terveznek, illetve ütemeznek be az EKF-program előkészületeibe. Amint hangsúlyozta: szeretnék elkerülni, hogy 2023-ban a városba látogatókat építkezések fogadják. A kormánybiztos prezentációjából kiderült, a párizsi és tokiói mintára készülő Digitális Élményközpont egyik legfontosabb missziója a nemzetközi sztárművészek mellett a híres magyar
és régiós festők bemutatása, nemcsak szórakoztató, hanem edukatív jelleggel is, valamint az újszerű formátumon keresztül befogadhatóvá tenni a klasszikus képzőművészeti alkotásokat, a múzeum által közvetített kulturális, művészeti tartalmakat.

„A beruházás célja, hogy Veszprémet magyarországi viszonylatban unikálissá, Európában kiemelt kreatívipari célponttá tegye“ – emelte ki Navracsics. Hozzátette: a művészeti tartalom előállítása, tervezése részben helyben történik az erre a célra létrejövő, kreatív szakembereket tömörítő Tartalomfejlesztő Műhelyben, a Pannon Egyetem Informatikai Kara oktatóinak és hallgatóinak közreműködésével. A látványtervek alapján Navracsics Tibor azt is elmagyarázta, a létrehozott központban a látogatót teljesen körbeölelő audio­vizuális élmény várja majd, de speciális rendezvényhelyszínként is használni fogják, sőt kávézó és ajándékbolt is megtalálható lesz benne.

Kapcsolódó írásaink