Kultúra

Terv szerint halad a borsi Rákóczi-kastély teljes körű megújítása

Elkészült a Toronyiránt elnevezésű telefonos alkalmazás, amely először a dél-erdélyi szórványterület legszebb középkori templomait mutatja be – emelte ki Diószegi László, a Rómer Flóris Tervért felelős Teleki László Alapítvány ügyvezetője

Ahogy tavaly, idén is évösszegzésre kértük Diószegi Lászlót, a határon túli magyar örökség megóvásában is közreműködő, a Rómer Flóris Tervet gyakorlatban megvalósító Teleki László Alapítvány ügyvezető igazgatóját. A kívülálló számára számtalannak tűnő projektet kézben tartó szervezet vezetője a Magyar Hírlapnak beszélt a járványhelyzet okozta változásokról, illetve a borsiban, II. Rákóczi Ferenc születési helyén elvégzett hatalmas munkáról is.

Terv szerint halad a borsi Rákóczi-kastély teljes körű megújítása
Diószegi elmondása szerint tartják a határidőket, márciusban megnyithat a felújított Rákóczi-kastély
Fotó: Borsikastely.hu

– A koronavírus évében milyen munkálatokat tudtak befejezni, és mi tart jelenleg is?

– A Rómer Flóris Terv esetében az egész Kárpát-medencében harminchét helyszínen fejeződtek be kutatási, dokumentálási, kivitele­zési munkálatok, mégpedig a pandémiás időszak alatt is dolgozva. Így a jelen pillanatban is több mint harminc helyszínen folynak különféle tevékenységek. A szintén a hatáskörünkbe tartozó, a magyar kormány által támogatott Népi Építészeti Programban pedig száznyolcvanhárom helyszínen folynak előkészítési, kivitelezési munkálatok, ezeken jórészt jelenleg is dolgoznak.

– Mennyire vetette vissza a járványhelyzet, a karantén a tervezett munkát?

– Tekintettel arra, hogy az építkezési, restaurátori munkálatok sehol, a környező országokban sem estek tiltás alá, a pandémia alatt is tudtunk dolgozni. Problémát az jelentett, hogy a határátlépés tiltása, illetve korlátozása miatt nehezebben tudtuk a határon túli helyszíneken ellenőrizni, konzultációkkal segíteni a munkálatokat. Többnyire ezt is sikeresen oldottuk meg online bejárásokkal: ezeken a helyszínen lévő kollégák kamerázták az építkezéseket, majd Zoom-megbeszéléseken értékeltük a látottakat. Nehézséget okozott, hogy a járvány miatt lelassultak az engedélyezési folyamatok, de ez csak néhány esetben jelentett problémát.

– A Teleki Alapítvány és a Rómer Flóris Terv zászlóshajója évek óta a borsi Rákóczi-kastély felújítása. Tudják tartani a jövő márciusi megnyitási határidőt?

– Jelen állás szerint tartható a határidő. A felújítási munkálatok átadás-átvétele elkezdődött, a tájépítészet, a területrendezés folyamatban van, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói által tervezett kiállítás helyszíni építése is elkezdődött.

Minden igény sürgős és fontos
Minden igény sürgős és fontos
Fotó: Teleki László Alapítvány

– A kiállítás mellett az éttermet és a szálláshelyet is megnyitják majd, vagy lesznek elemek, amelyekre még várni kell?

– A kastély, a történelmi szárny, a szálloda, az étterem, a romterület és az udvar március végén átadható lesz. Azonban az Interreg, a Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program által támogatott munkák közül a Bodrog-parti terület tájépítészete a nyár folyamán valósul majd meg a szerződéskötés elhúzódása miatt.

– Milyen tervek születtek a kastély látogatottságának biztosítására?

– Rendkívül mozgalmas, fiatalos és sok tekintetben rendhagyó kiállítást hozunk létre, ami önmagában is különleges lesz. Ezenkívül olyan turistákat vonzó attrakciókat készítünk, amelyek a térségben korábban nem voltak elérhetőek. Lesz szabadulószoba, virtuálisvalóság-szoba, körpanorámás vetítés, illetve egy Rákóczi tematikájú egyedi tervezésű játszótér is. Együttműködünk a Sárospataki Rá­kóczi Múzeummal és a Zempléni Kalandparkkal, amelynek keretében kishajójáratot működte­tünk Sárospatak és Borsi között a Bodrogon, a Ronyva-patak és a Bodrog töltésén kerékpárral is megközelíthető lesz a Zempléni Kalandparkból a borsi kastély. A kalandparkból emellett nagy teljesítményű távcső irányul a felújított kastélyra és Sátoraljaújhely legszebb épületén esténként fényfestéses produkcióval hívjuk fel a figyelmet a néhány kilométerre található lehetőségekre. Tervezzük a Bodrog partján egy kajak-kenus és egy kerékpáros táborozóhely létrehozását is.

– Korábbi években szó volt az alapítvány szervezésében megújult, a szórványban, kevésbé frekventált helyeken lévő szakrális épületek kapcsán templomutak, körutak szervezéséről is, itt történt előrelépés?

– Elkészült a Toronyiránt elnevezésű telefonos alkalmazás, amely először a dél-erdélyi szórványterület legszebb középkori templomait mutatja be. Az applikáció bemutatásával és beüzemelésével viszont meg kell várnunk a járvány elmúlását.

– Az idei eredményekből mire a legbüszkébb?

– Nem tudok kiemelni egy-két munkát. Ugyanolyan fontos és kedves számunkra a kiemelt borsi beruházás, mint egy kicsiny erdélyi szórványfalu templomának felújítása, hiszen az ott élő közösségnek ez óriási segítséget, sokszor a magyarságuk megtartásának lehetőségét jelenti.

– Hol volna a jövőben a legsürgetőbb beavatkozás?

– A Rómer Flóris Terv 2021. évi kereteire mintegy száznegyven igény érkezett be, több mint 1,2 milliárd forint értékben. Elmondható, hogy ezek mindegyike sürgető és fontos.

Kapcsolódó írásaink