Kultúra

Hegedűversennyel a zenepedagógiáért

Hubay Jenő kora egyik legnagyobb tudású hegedűművésze volt, tanítványait világszerte felismerték vonókezelésük könnyedségéről, kidolgozottságáról

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás alapította Fesztiválakadémia égisze alatt idén először hirdették meg a világhírű magyar zenepedagógusról, Hubay Jenőről elnevezett hegedűversenyt, amelyre február 15-ig lehet jelentkezni.

Hegedűversennyel a zenepedagógiáért
Kelemen Barnabásék hosszú távú célja, hogy ösztöndíjban részesülhessenek a kiemelkedő alap- és középfokú tanáregyéniségek
Fotó: Zeneakadémia/Posztós János

A húszévesnél fiatalabb kelet-közép-európai hegedűművészek február 15-ig jelentkezhetnek az első Hubay Jenő Hegedűversenyre, amelyet április 8. és 11. között rendeznek meg a miskolci Zenepalotában. A Fesztiválakadémia alapítói, művészeti vezetői, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás találták ki a Hubay Jenő Hegedűversenyt, amelyre a szomszédos országok, valamint a visegrádi négyek zenészei jelentkezhetnek.

Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas hegedűművész a Magyar Hírlapnak elmondta, a megméretés gondolata a kétévenként nyaranta megrendezésre kerülő Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny tapasztalataiból született meg. „Ez utóbbi versenyre ugyanis nagyon kevés magyar és közép-európai hegedűs nevezett be, annak ellenére, hogy a döntőben olyan klasszikus zeneszerzők műveit játszhatják, mint Vivaldi, Bach, Haydn, Mozart, a háromfordulós, nemzetközi színvonalhoz alakított verseny anyaga mégis elérhetetlennek bizonyult számukra” – magyarázta. Ezért a döntőbe került versenyzők automatikusan a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny indulói közé jutnak.

De van még egy kapcsolódási pont a két verseny között: Hubay Jenő volt ugyanis Fehér Ilonának és a kor legismertebb hegedűművészeinek, pedagógusainak mentora. A Hubay-tanítványokat a múlt században világszerte felismerték vonókezelésük könnyedségéről, kidolgozottságáról. Éppen ezért a 8500 euró összdíjazású verseny megalapítói a zenepedagógusokra és a legendás közép-európai iskolára is gondoltak, amikor úgy döntöttek, hogy a kategóriagyőztesek pedagógusai tanári díjban részesülnek.

Amint azt Kelemen Barnabás lapunknak kifejtette, ma már a zeneiskoláknak nincs módjuk a zene-tanárok karrierjét anyagi ösztönzéssel, anyagi elismeréssel segíteni. „Az akkreditált mesterkurzusok, amelyek elengedhetetlenek a ranglétrán feljebb jutáshoz, sok zenepedagógus számára hatalmas anyagi terhet jelentenek. A kulturális kormányzat által biztosított támogatásból azonban úti- és szállásköltség-térítéssel támogatni tudjuk a Hubay Jenő Hegedűversenyen induló tehetségeket és tanáraikat, valamint a vírushelyzet után elindítható országos akkreditált pedagógus képzésre jelentkezőket is. Ösztöndíjat is tudunk adni a kiemelkedően tehetséges muzsikuspalántáknak, a tanárok számára pedig ingyenessé teszi a mesterkurzusokat a Fesztiválakadémia” – hangsúlyozta. Kelemen Barnabás még azt is hozzátette, hosszú távú céljuk, hogy ösztöndíjban részesítsék a kiemelkedő alap- és középfokú tanáregyéniségeket.

A négy korcsoportban meghirdetett verseny zsűrijében helyet kap egy-egy rangos művész vagy tanár a térség valamennyi országából. Magyarországot Perényi Eszter, a Zeneakadémia professor emeritája képviseli. A zsűri elnöke az ukrán származású osztrák hegedűművész, Boris Kuschnir, a Bécsi Konzervatórium és a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora lesz. A megméretés a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetével együttműködésben valósul meg, jelentkezni a Fesztiválakadémia honlapján található online jelentkezési lap kitöltésével lehet.

Kapcsolódó írásaink