Kultúra

Péntek Imre verseskötete lett az Év Legjobb Könyve 2020-ban

Péntek Imre Csipetnyi ég című verseskötete kapta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának az év legjobb könyvét elismerő díját. A 2020-as Könyv Nívódíjat Kenéz Ferenc A visszaírt betű (Válogatott versek) és Monostori Imre Kéve és kereszt - Kritikai rajzok című kötete nyerte el. A díjakat hagyományosan az Élőfolyóirat-sorozat estjén adják át, idén a pandémia helyzet miatt erre nem kerülhetett sor, ezt későbbi időpontra halasztották. Az okleveleket és pénzdíjat a nyertes szerzőkhöz eljuttatják.

Péntek Imre verseskötete lett az Év Legjobb Könyve 2020-ban
Péntek Imre Csipetnyi ég című verseskötete lett az Év Legjobb Könyve 2020-ban
Fotó: MMA

Az idei év különlegessége, hogy két válogatott verseskötetet is díjazott az MMA az Irodalmi Tagozatba tartozó 39 akadémikusa. Az Év Legjobb Könyve egy új, válogatott verseskötet lett, amely Péntek Imre 2015-2020 között írt verseit gyűjtötte egybe, a nívódíjat Kenéz Ferenc verseinek reprezentatív gyűjteménye kapta, míg a másik nívódíjjal Monostori Imre irodalomtörténész, kritikus esszékötetét díjazta a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozata.

Az Irodalmi Tagozat Tőzsér Árpád Kossuth-díjas költő, akadémikus, a nemzet művésze javaslatára 2014-ben, hat évvel ezelőtt döntött úgy, hogy az MMA által évente „Elismerő oklevelekre” a tagozatok rendelkezésére bocsájtott összegből megalapítják az Év Legjobb Könyve Díjat és a könyves Nívódíjakat, amelyekre a jelölteket minden év novembere és a következő év októbere között megjelenő könyvek közül műfajtól függetlenül választanak ki.

Az Irodalmi Tagozatban tevékenykedő akadémiai tagok minden évben javaslatot tesznek a díjazottakra, majd titkos szavazással döntenek arról, hogy az előterjesztettek közül kik a legérdemesebbek. Idén a 19 jelölt könyv közül választották ki online szavazás útján a két verseskötetet és az esszéket, kritikákat tartalmazó összefoglaló tanulmánykötetet.

Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője elmondta, hogy bár műfaji megkötés valóban nincs, mégis a hat év alatt gyakran verseskönyvnek ítélték oda a pénzjutalommal járó díjakat, azért is, hogy ez a díj felhívja az olvasók figyelmét a kortárs magyar líra jelentős teljesítményeire.

Kapcsolódó írásaink