Kultúra

Beethoven decemberi születésének kétszázötvenedik évfordulóját ünneplik

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián. A három hangversenyt online követheti a közönség.

Beethoven decemberi születésének kétszázötvenedik évfordulóját ünneplik
A zeneszerző születésének kétszázötvenedik évfordulójára emlékezünk
Fotó: AFP/Roger-Viollet Collection

A Zeneakadémia Nagyterméből szombaton három koncertet közvetítenek a Concerto Budapest honlapján és YouTube-csatornáján. A Beethoven 250-emlékév programjába tartozó hangversenyeken fellép Berecz Mihály, Balázs János, Keller András, Perényi Miklós, Várjon Dénes, Baráti Kristóf és a Hungarian Quartet.  A napot a zenekar a legendás magyar Beethoven-interpretátor, Fischer Annie emlékének ajánlja.

Délelőtt a kamaradarabok java szólal meg, így a Kreutzer-szonáta, a Szellem-trió, az A-dúr cselló-zongora szonáta és az a-moll vonósnégyes. A két szonáta zongoraszólamát Várjon Dénes játssza, kamarapartnere Keller András és Perényi Miklós lesz. A trióban Balázs János lép színpadra, a vonósnégyest pedig a Hungarian Quartet szólaltatja meg.

Az este fél 7-kor kezdődő esti hangverseny fókuszában a szimfonikus zene áll: Beethoven D-dúr hegedűversenyének szólistája Baráti Kristóf lesz. A koncerten elhangzik a B-dúr szimfónia és a c-moll zongoraverseny is Berecz Mihály közreműködésével.

Ezt követi este kilenctől a zárókoncert, amely igazi különlegességet ígér. Beethoven talán legnagyobb szellemi és technikai adottságokat igénylő Nagy fúgája egymás után háromszor, különböző átiratokban lesz hallható.

Kapcsolódó írásaink