Kultúra

Színitanodák, ahol az álom valóra válhat

Sokan ábrándoznak arról, hogy színpadra állnak, de azt kevesen tudják, hogy az ehhez szükséges ismereteket az egyetemi képzések mellett műhelyekben is el lehet sajátítani

Az egyetemi képzésen kívül is számos lehetőségük van a tehetségeknek arra, hogy elsajátítsák a színészmesterséget. A Bánfalvy Stúdió nem statiszta- és celebképző, a növendékeket gyakran már a tanulmányi idő alatt foglalkoztatják a szakmában. Az Andor Edit által alapított Théba Művészeti Akadémia 1981 óta működik, ahol jelenleg felnőttképzésben tanítják a színésznövendékeket.

Színitanodák, ahol az álom valóra válhat
A Bánfalvy Stúdióban a széles közönségrétegek megszólítására alkalmas színházi produkciók létrehozását célozzák
Fotó: A Bánfalvy Stúdió Facebook-old

„Mi egy családias hely vagyunk, ami azt jelenti, hogy szeretnek együtt lenni a fiatalok, sok a műhelymunka, segítjük egymást, nem a rivalizáláson van a hangsúly” – fejtette ki lapunknak Bánfalvy Ágnes, a Bánfalvy Stúdió alapítója és igazgatója. A stúdióvezető New Yorkban a Columbia Egyetemre, Los Angelesben a UCLA-ra járt, ahol forgatókönyvírást, rendezést tanult, a California State University of Los Angelesen pedig ő vezette a filmszínész tagozatot. A stúdióba felvételt nyert hallgatók egy 2+1 éves tanfolyamon vehetnek részt, ami után okleveles színész végzettséget kapnak. Az oktatásban és a vizsgaelőadások elkészítésében közreműködnek a szakma kiemelkedő képviselői. A növendékek dolgoztak már többek között Árkosi Árpáddal, Csiszár Imrével, Szurdi Miklóssal, Rékasi Károllyal, Vastag Tamással, Vastag Csabával, Kiss Ramónával, Trokán Péterrel, Gregor Bernadett-tel, Gubás Gabival, Pindroch Csabával, Hujber Ferenccel és Németh Kristóffal is.

A végzett diákok nagy része színházi, filmes területen vagy a médiában helyezkedik el. A stúdióban olyan ismert színészek szereztek képesítést, mint például Gombos Krisztián, aki a Barátok közt-ben kapott szerepet, Korpics Dániel A tanárban, Torma Bálint A mi kis falunkban, Nagy Kata és Bugár Anna a Jóban Rosszban című sorozatban játszik. A növendékek tehetségkutatókban is feltűnnek: Fejes Szandra A társulatban, Kertész Iván A dalban ért el helyezést. Bánfalvy Ágnes arról is beszélt lapunknak, hogy nem minden növendék marad a hazai színházi életben, akad, aki külföldön kap lehetőségeket. Salgó Kata, Rimóczi Dóra, Sárközi Stefi nagy filmstúdióknak dolgozik, illetve olyan gigavállalatoknak is, mint a Netflix.

„Mi nem statiszta- és celebképző vagyunk, jó szerepeket kapnak a növendékeink” – hangsúlyozta az igazgatónő, aki azt is elmondta, hogy itthon is nagy produkciók forognak, a nála végzett színészek dolgoztak már többek között Tom Hanksszel, Brad Pitt-tel és Harrison Forddal is. Bánfalvy Ágnes szerint a 21. században már a legtöbb ember számára világos, hogy az ember élete végéig tanul, ezért életkortól függetlenül minden tehetséget támogatnak, akiben hisznek, és a végzett növendékekkel is tartják a kapcsolatot.

„Én vagyok az őre annak, hogy ha valaki tényleg komolyan gondolja, akkor tudjon boldogulni. A produkciók szeretnek velünk dolgozni, mert tudják, hogy olyat küldünk, aki képzett, alázatos, jól felkészült, jó megjelenésű, veszi az instrukciókat, minden kritériumnak megfelel, ami egy színész esetében elvárás” – tette hozzá a stúdió vezetője. Bánfalvy Ágnes vallja, hogy nem elég bekerülni valahová, ott meg is kell tudni kapaszkodni, hiszen az marad meg ezen a pályán, aki képes egyik napról a másikra akár huszonhárom jelenetet megtanulni, akinek a tudása versenyképes.

Magyarországon elsőként a Théba Művészeti Akadémia foglalkozott magas szintű színészképzéssel az egyetemi oktatáson kívül. Az iskolát Andor Edit operaénekes, pedagógus alapította 1981-ben.

„A művészet egyidős az emberiséggel, a művészeti oktatás pedig nem csupán a tehetséggondozás szempontjából fontos, de a személyiséget is fejleszti. A képzéseink szerteágazóak, aki például musicales akart lenni, elvégezhette a klasszikusénekes-, a táncos- és a színészképzést ugyanazért a díjért. Ilyen szempontból alaposabb volt a képzésünk, mint az egyetemen. A koronavírus-járvány miatt viszont a színészképzés jelenleg nálunk csak felnőttképzésben folyik, gyakorlatos színész és felsőfokú szakképzéssel rendelkező színészeket képzünk. Ez nem egyenértékű az egyetemmel, de a színészszakmára egyáltalán nem igaz, hogy csak diplomával lehet jól játszani, ezért is fontos, hogy legyenek tanodák” – mesélte lapunknak Andor Edit.

Az iskola jellemzője a professzionális képzés és a diákcentrikus légkör. A színészeknek az iskolában amellett, hogy szerepeket kapnak, lehetőségük van mobil társulatokat létrehozni, amelyekkel darabokat állítanak színpadra, és azokkal járják az országot. „Volt, amikor a Balatont is körbejártuk egy-egy darabbal. A színészet él egy templom előtti téren, egy nagy kertben, bárhol, nincs kőszínházhoz kötve, annál sokkal szélesebb a spektrum. A kőszínházaknak stabil társulatuk van, ha nincs benne olyan színész, aki jó lenne Hamletnek, nem tudják színpadra állítani a darabot. A mobilitás előny, ha van egy mobil társulatom és egy jó rendezőm, akkor a szerepekre a legjobb embereket választhatják ki. Fontosnak tartom, hogy a növendékeim többféle területen képzettek legyenek, tanulnak pantomimet, táncot, filmszínészetet, vannak erőnléti edzések, lovagolni viszem őket, emellett a szükséges elméleti tudást is megkapják, például színháztörténetet, dramaturgiát tanulnak” – hangsúlyozta az iskola vezetője.

A megrendezett előadásokban mindenkinek részt kell vennie, együtt dolgoznak, segítik egymást a növendékek. Júliusban tizenegy gyakorlatos színész és kilenc felsőfokú színész vizsgázott a felnőttképzésben. A végzett diákok nagy része utána azonnal el tud helyezkedni a pályán, olyan ismert embereket képeztek a Théba Művészeti Akadémián, mint például Für Anikó, Schneider Zoltán és Lázár Csaba.

Kapcsolódó írásaink

Út a világot jelentő deszkákig

ĀA Pesti Magyar Színiakadémia nagy múltú örökséget hordoz, növendékei belülről ismerhetik meg egy teátrum működését – A Thália Tanoda komoly diákmenedzsmentet folytat