Kultúra

Tizenegy alkotó lett a Nemzet Művésze

A legrangosabb hazai művészeti elismerés díjátadó ünnepségét a járványügyi helyzetre tekintettel a Magyar Művészeti Akadémia elhalasztotta

Tizenegy kiemelkedő, Kossuth-díjas alkotónak adományozta idén a Nemzet Művésze címet a Magyar Művészeti Akadémia által felkért bizottság. A hetedik alkalommal megrendezendő ünnepélyes díjátadót ugyanakkor a pandémia miatt egy későbbi időpontra halasztották.

Tizenegy alkotó lett  a Nemzet Művésze
Bereményi Géza is bekerült a Nemzet Művészei közé
Fotó: MH

Idén immár hetedik alkalommal került sor a Nemzet Művésze díjak adományozására. A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) kezdeményezésére – 2013-ban – az Országgyűlés a magyar művészeti élet kimagasló teljesítményt nyújtó, elismert képviselőinek személyes megbecsülése, méltó életkörülményeinek biztosítása céljából alapította a címet, amely a legrangosabb hazai művészeti elismerés.

Az első ízben 2014-ben odaítélt díjat minden évben az MMA által felkért bizottság adományozza, és hagyományosan a köztestület november 5-i „születésnapján" adják át a Pesti Vigadóban.

A nemzet művészei címet összesen hetven, Kossuth-díjas alkotó viselheti – 2020-ban a bizottság tizenegy főnek adományozta a díjat. A bizottság elnöke Ferencz István belsőépítész-építőművész, tagjai Aknay János festőművész, Eperjes Károly színművész, Buda Ferenc költő-műfordító, Finta József építőművész, Gyulai Líviusz grafikus, Kiss János balettművész, Korniss Péter fotóművész, Kubik Anna színművész, Medveczky Ádám karmester, Schrammel Imre keramikus-iparművész, Sebő Ferenc előadóművész-népzenekutató volt.

Döntésük alapján a Nemzet Művésze cím új birtokosai:

NAGY ERVIN építész
a magyar népi építészet forma- és motívumvilágát továbbörökítő,  értékőrző munkájának elismeréseként;

DÁRDAY ISTVÁN filmrendező
 a társadalmi folyamatok iránti érzékeny, műfajteremtő munkái, különleges életműve megbecsüléseként;

HILDEBRAND ISTVÁN operatőr
a magyar filmművészet egyik legjelentősebb operatőri életművéért;

PÉRELI ZSUZA kárpitművész
az egész európai és magyar gobelin-művészetet megújító munkásságáért;

BEREMÉNYI GÉZA író-rendező
sokoldalú, több művészeti ágban is jelentős életműve elismeréseként;

SZAKONYI KÁROLY drámaíró-dramaturg
a magyar irodalom kiválóságaként létrehozott életművéért;

FARKAS ÁDÁM szobrászművész
nemzetközi mércével mérve is jelentős művészeti tevékenységéért és a művészeti életben betöltött szerepéért;

FÖLDI PÉTER festőművész
iskolateremtő emblematikus alkotói munkásságáért, egyéni, magas szintű művészetéért;

KOVÁCS MIKLÓS kékfestő mester
az évszázados múltra visszatekintő művészi mesterség: a kékfestés „dinasztikus" művelésének és társadalmi megbecsültségének, megőrzése, fenntartása és továbbadása érdekében folytatott munkásságáért, valamint a magyar népi kultúra ápolásáért;

RÁNKI DEZSŐ zongoraművész
aki művészetével nagyban hozzájárul a magyar kultúra gazdagításához, terjesztéséhez hazánkban és a nagyvilágban egyaránt;

SOPRONI JÓZSEF zeneszerző-zenepedagógus
sok évtizedes kiemelkedő zeneszerzői és zenepedagógusi tevékenységének megbecsüléseként.

A járványhelyzetre tekintettel az MMA egy későbbi időpontra halasztotta az ünnepséget, hogy azt – mint lapunkhoz eljuttatott közleményükben írták – majd „méltó körülmények között" rendezhessék meg.

Kapcsolódó írásaink

Bereményi Géza: Tanú voltam

ĀAz irónia, a groteszk önvédelem volt számomra. Jogos önvédelem egy olyan időben, amikor semmi sem maradandó az ember környezetében – mondta a Kossuth-díjas alkotó

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom