Kultúra

Lakner László negyven alkotását ajándékozta a Szépművészeti Múzeumnak

A Kossuth-díjas Lakner László, az egyik legdrágább kortárs művész, a hazai neoavantgárd klasszikusa jelentős ajándékot adott a Szépművészeti Múzeum 1800 utáni gyűjteményének

Lakner László negyven alkotását ajándékozta a Szépművészeti Múzeumnak
Számok (Paul Celan nyomán), 1982-1987 Olaj, homok, lepedő, 200 × 400 cm (két részes)
Fotó: Szépművészeti Múzeum/Sulyok Mi

Az intézmény lapunkkal közölte, a mintegy negyven művet számláló adomány a művész 1974 utáni, németországi időszakának főműveit tartalmazza: többek közt a Duchamp-sorozatot, a Celan-parafrázisokat, a konceptuális szemléletű betűképeket, vizuális költeményeket és szkripturális festményeket, illetve a „festészet számára meghódított" könyvobjektek kiemelkedő darabjait, amelyek együtt, kiegészülve a Magyar Nemzeti Galériában található korai Lakner-művekkel, az életmű egészéről gazdag és komplex áttekintést nyújtanak. A Szépművészeti Múzeumnak adott ajándék becsértéke meghaladja a félmilliárd forintot.

Lakner László nemzetközi szinten is a legismertebb magyar művészek közé tartozik, az egyik legdrágább élő magyar művész: Metamorfózis (Egyszer, aztán, később...) című alkotása legutóbb rekordot jelentő, 42 millió forintos összegért kelt el a Virág Judit Galéria kortárs aukcióján. Alkotásaival 1972-ben, 1976-ban és 1990-ben is szerepelt a Velencei Biennálén, 1977-ben a kasseli Documentán, 1979-ben pedig a Sydney Biennálén. A nagypresztízsű Német Kritikusok Díját 1976-ban nyerte el, 1998-ban Kossuth-díjjal tüntették ki. Művei számos hazai és nemzetközi magán- és közgyűjteményben megtalálhatók, például a berlini Neue Nationalgalerie-ben, a kölni Museum Ludwigban és a firenzei Galleria degli Uffiziben.

Kapcsolódó írásaink