Kultúra

„Nem a rendszerváltozás óta eltelt harminc évben kialakult értékeken alapul a vita”

A Magyar Művészeti Akadémia elnökségének álláspontja szerint egy országgyűlési képviselő által elkövetett könyvrongáláshoz kapcsolódóan az elmúlt héten lezajlott eseményekkel kapcsolatos történések és az ezzel összefüggő diskurzus - Akadémiánk posztumusz tiszteleti tagjának meseíró munkássága felületes és félreértelmezett elemzését, illetve egy köztiszteletben álló pszichológus álláspontjának a nyilvánosság előtt zajló vitáját is érintően - nem a rendszerváltozás óta eltelt 30 évben kialakult értékeken alapul. Ugyanis egyszerre rombolja a vélemény- és szólásszabadság, az érdemi szakmai párbeszéd és politikai vita lehetőségét és gyakorlati megvalósulását mindezek folyamatos összekeverése - írják állásfoglalásukban.

Hazánkban a politikai, esztétikai és társadalmi viták lefolytatásának és elrendezésének szép példája a rendszerváltás előtti köztéri szobrok egy részének szoborparkba történő elhelyezése - azok rongálása és megsemmisítése helyett. A Magyar Művészeti Akadémia elnöksége szerint - ennek a méltányos és kulturált megközelítésnek elvi analógiájára építve - a kisgyermeki életkorban a különféle kisebbségekhez való viszonyulás folyamatának kialakításában és módjának meghatározásában az állam által meghatározott jogszabályi keretek között - mindenekelőtt - a felelősségteljes szülői magatartásnak van kiemelkedő szerepe. Az állam által meghatározott általános keretek között a szülők alapvető joga és kötelezettsége meghatározni azokat a konkrét feltételeket, amelyek között gyermekük testi-érzelmi-erkölcsi fejlődését leginkább biztosítva látják - írja az MMA elnöksége.

Mindezek érvényesülése mellett legalább ilyen súllyal esnek latba az adott problémakör kapcsán az Alaptörvénynek a család mint a nemzet fennmaradásának alapját jelentő egység védelmére - s egyúttal a családi kapcsolat alapjául szolgáló házasságra és a gyermek-szülői viszonyra - vonatkozó rendelkezései. A családok védelme és a kisebbségekhez való felelősségteljes viszonyulás nem egymással konkuráló fogalmak, az egyik érték érvényre juttatása a másik rovására biztosan nem történhet - áll a nyilatkozatban.

Hozzáteszik: az emberi méltóságból fakadó szabadságunk csak másokkal együttműködésben bontakozhat ki. Ennek az együttműködésnek az egyik legfontosabb eleme a család. Közéleti vitáinkat is ezeknek a szempontoknak a messzemenő figyelembevételével, a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd keretei között kell lefolytatnunk. Kizárólag így maradhatnak meg olyan értékek - vagy így teremthetünk olyan új értékeket -, amelyek egyszerre egyetemesek, egyúttal a nemzet minden tagja számára elfogadhatóak, s amelyeket valóban érdemes utódainkra hagyományozni. A Magyar Művészeti Akadémia elnöksége szerint ezen szellemiséghez szükséges visszatérni.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom