Kultúra

Elhunyt Callmeyer Ferenc

A Prima és Ybl Miklós-díjas építész 92 éves volt

Kilencvenkét éves korában 2020. október 3-án elhunyt Callmeyer Ferenc Prima és Ybl Miklós-díjas építész, a Magyar Építőművészek Szövetségének alapító tagja, a Magyar Építész Kamara első elnöke, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) levelező tagja, a magyar modern meghatározó épületeinek alkotója – adta hírül az Építészfórum. 

Elhunyt Callmeyer Ferenc
Callmeyer Ferenc (1928-2020)
Fotó: MMA

Callmeyer Ferenc Miskolcon született 1928. április 3-án. Családneve felmenői dán származását őrzi. A Műegyetem építészmérnöki szakán végzett, több évtizedig oktatott is itt, volt a MEZŐTERV, majd 1963-ig az IPARTERV építésze. Fiatalon Ybl-díjat kapott. Az 1956-os forradalom meghatározó élményévé vált: a Kossuth téri sortüzet a helyszínen élte túl – emlékeztet a szakportál nekrológja. A rendszerváltozást követően maga állított emlékművet a sortűznek a helyszínen.

Emblematikus épületeket alkotott a Balaton-fejlesztés keretében: a badacsonyi Poharazó, illetve a Tátika étterem, a tihanyi Rege presszó és a magtárból kialakított Németh László Művelődési Ház a magyar modernizmus fontos alkotásai. Dolgozott Angliában. Hazatérése után a nevéhez kötődik a Kossuth téri irodaház, az újpalotai lakótelep és harminc iskolaépület. Több szakkönyve is megjelent. Az 1990-es választásokon az MDF színeiben indult Budapest főpolgármesteri pozíciójáért.

Az 1996-ban újra megalapított Magyar Építész Kamara első elnöke volt. Munkásságáért 1993-ban másodszor is megkapta az Ybl Miklós-díjat, majd 2008-ban Prima díjat vehetett át. Az MMA Építőművészeti Tagozat díjasa, Jean Monnet-emlékérmes volt. 

Kapcsolódó írásaink