Kultúra

Kitüntetéseket adott át az MMA

Megtartotta éves közgyűlését a Magyar Művészeti Akadémia hétfőn a Pesti Vigadóban. Az eseményen átadták a köztestület kitüntetéseit, és tisztújítást tartottak.

Kitüntetéseket adott át az MMA
A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) közgyűlése hétfőn a Pesti Vigadóban adta át a köztestületi díjakat
Fotó: MH

Az eseményen minden évben köztestületi díjakat adnak át, amelyekről az elnökség dönt, de a kitüntetettek névsorát a közgyűlésnek is jóvá kell hagynia. Az elismeréseket Vashegyi György elnök adta át.

Idén a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Dubrovay László zeneszerző kapta
Idén a Magyar Művészeti Akadémia Nagydíját Dubrovay László zeneszerző kapta
Fotó: MH/Papajcsik Péter

"Az igazi művész nem
pénzért, díjakért dolgozik"

Dubrovay László zeneszerző az MMA Nagydíjának átvétele után lapunknak úgy fogalmazott, nagyon örül az elismerésnek, hiszen számára ez a hivatás minden. Hozzátette, hogy amit csak életében átélt, tanult, olvasott, amivel gazdagodott, azt a zene szolgálatába szerette volna állítani.

Egy olyan zenei nyelvbe kívánta beépíteni tudását és tapasztalatait, amellyel a legősibb és a legkorszerűbb mondanivalókat is közölheti.

Sokféle alkotóművész van, de Dubrovay László azt tartja igazinak, aki nem pénzért, karrierért, díjakért dolgozik, hanem egy belső erő hajtja, hogy valami szépet alkosson és sok, gazdag világot teremtsen, hiszen minden alkotás egy új világ lehet.

A zeneszerző méltatta Balázs János zongoraművész munkáját, aki számos alkotását előadta már színpadon, mert olyan adottságokkal rendelkezik, amilyenekkel nagyon kevesen a világon. Dubrovay László arról is beszámolt, hogy nemrég fejezte be Vadász szimfónia című zenekari művét, amely a jövő évi vadászati kiállításra készült.

A Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Spányi Antalnak, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspökének, a Katolikus Rádió vezérigazgatójának adták
A Magyar Művészeti Akadémia Aranyérmét Spányi Antalnak, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspökének, a Katolikus Rádió vezérigazgatójának adták
Fotó: MH/Papajcsik Péter

„Minden művészi alkotás Isten
szépségéből mutat meg valamit"


Spányi Antal püspök az aranyérem átvétele után lapunknak elmondta, nem gondolt arra, hogy ekkora elismerésben lesz része. A díjat ajándéknak tekinti, amelyet azért kaphatott, mert arra törekszik, hogy előteremtse és használja a megfelelő eszközöket a művészet szolgálatában, valamint segítse összegyűjteni és megőrizni az alkotásokat.

Kifejtette: a katolikus keresztény filozófia szerint Isten az örök szépség forrása, aki kihozza a kellően érzékeny művészből az alkotást, hogy ezt a szépséget láthatóvá tegye.

Minden művészi alkotás Isten szépségéből mutat meg valamit, ezért gyógyítja a szívet, a lelket, és gazdagítja egész életünket. Spányi Antal hozzátette: egy szép mű szebbé tesz minket is.

Azok a művek, amelyek csak bosszantani akarnak vagy lehúzni az igazi művészetet egy alantasabb szintre, nem tekinthetők valódi művészetnek. Az igazi alkotásokat ugyanis arról lehet megismerni, hogy nemesebbé, gazdagabbá teszik az embert. A megbékélést, növekedést és a kiteljesedést szolgálják.

Kapcsolódó írásaink