Kultúra

Vidnyánszky: Azt hittem, tudunk együtt dolgozni

Végig azt hittem, hogy tudunk együtt dolgozni – mondta az M5 Híradónak hétfőn este Vidnyánszky Attila azután, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetősége és a szenátus is lemondott szeptember elsejei hatállyal.

Vidnyánszky: Azt hittem, tudunk együtt dolgozni
Vidnyánszky Attila, az egyetemet szeptember 1-jétől fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A Nemzeti Színház főigazgatóját a közelmúltban nevezték ki az egyetemet szeptember 1-jétől fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökének, emlékeztet az MTI.

Vidnyánszky azt mondta, hogy amint megkapják a hivatalos dokumentumokat, a testület dönt az új vezetőség felállításáról. „Én attól félek, hogy ezt a döntést ők már jóval korábban meghozták” – mondta. Úgy vélte, hogy ehhez az intézmény szervezeti és működési szabályzatával (szmsz) kapcsolatos viták vezettek.

Az egyetem által összeállított szmsz szerinte a „változatlanságról szól, a bebetonozásáról annak, ami van. Mi egy olyan szmsz-t raktunk össze, amely biztosította volna, hogy elinduljanak azok a változások, amelyeket szükségesnek tartunk. Ilyen változások például egy új campus létrehozása, valamint az, hogy nemzetközivé váljon az oktatás” – tette hozzá.

Az egyetem vezetői azt mondták, hogy a párbeszéd nélküliség miatt kényszerültek a lemondásra. Vidnyánszky emlékeztetett, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium augusztus 27-ére összehívott egy találkozót, amelyen az egyetem képviselői nem jelentek meg.

 Elfogadhatatlannak és felelőtlennek tartja az SZFE vezetőinek lemondását a fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány, amely szerint ezzel a lépéssel az egyetem vezetői cserben hagyták a hallgatóikat és a munkatársaikat - tudatta az alapítvány kuratóriuma.

„Az SZFE jogi helyzete egyértelmű és világos, az alapítvány a hatályos jogszabályok mentén dolgozik, és határozottan erre hívja fel az SZFE minden dolgozóját és hallgatóját is” - olvasható a közleményben.
A kuratórium szerint az egyetem vezetőinek biztosítaniuk kell az oktatás megkezdését, az épületek, az infrastruktúra biztonságos működését és - különösen a jelenlegi járványhelyzetben - a hallgatók és a dolgozók egészségét. Az SZFE vezetőinek feladata és felelőssége, hogy folytassák munkájukat és biztosítsák az egyetem jogszerű, biztonságos működését.

A közlemény kitér arra is, hogy az SZFE Alaptörvényben biztosított autonómiája nem sérült.

„Sajnálattal vettük tudomásul, hogy a számos alkalommal felkínált egyeztetési lehetőséggel az SZFE vezetői és hallgatói nem éltek, az alapítvány - ahogyan eddig is - készen áll arra, hogy tárgyaljon az SZFE hallgatóival és oktatóival” - szögezi le a kuratórium, amely arra is emlékeztet: az alapítvány elfogadta az SZFE fejlesztésére vonatkozó stratégia alapvetéseit, melyet az egyetem oktatóival és hallgatóival, valamint a hazai színházi és filmes szakmával közösen szeretne véglegesíteni.

„Az alapítvány elkötelezett abban, hogy megújítsa az SZFE munkáját, jobbá, átláthatóbbá, korszerűbbé tegye a tiszteletreméltó hagyományokkal rendelkező magyar színházi és filmes szakma 155 éves egyetemét” - zárul a kuratórium közleménye.

Az SZFE fenntartó alapítvány kuratóriumának lemondását követelik azok a hallgatók, akik hétfőn éjjel elfoglalták az intézményt Budapesten. 

 A diákok nyilatkozatban tudatták: az egyetemfoglalást követően megkezdték a közös gondolkodást az egyetem jövőjéről és arról, hogy milyen képzésben szeretnének részt venni. Az intézménybe csak az „egyetem polgárait” engedik be.
A hallgatók elutasítják az SZFE modellváltásáról szóló törvényt a jelenlegi formájában, akárcsak a kuratórium és a felügyelőbizottság tagjait és kinevezésük módját. Elutasítják az új fenntartó által elfogadott alapdokumentumokat és elutasítanak „bármilyen, önkényesen kinevezett új vezetőséget”.

Kapcsolódó írásaink