Kultúra

Köszönet a kultúra iránti elkötelezett munkáért

Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke adta át tegnap a testület tagozati díjait. A tizennyolc kiemelkedő alkotó vagy művészetelméleti szakember ezzel köztestületi tagságra is jogosulttá válik.

Köszönet a kultúra iránti elkötelezett munkáért
A díjjal a tizennyolc kiemelkedő alkotó vagy művészetelméleti szakember köztestületi tagságra is jogosulttá válik
Fotó: MH/Purger Tamás

„A Magyar Művészeti Akadémia minden évben tagozatonként két díjat oszt ki az arra legméltóbbaknak, a kettőből legalább az egyik mindig határon túli vagy diaszpórában élő magyar művész vagy művészetelméleti szakember. Idén kolozsvári, marosvásárhelyi, felvidéki és délvidéki alkotó-, kutató- és előadóművész is van közöttük" – emelte ki köszöntőjében Vashegyi György Liszt Ferenc-díjas karmester, az MMA elnöke a testület kilenc tagozata által adományozott díjak hétfői átadásán.

„Nehéz hónapok állnak mögöttünk – és sajnos valószínűleg előttünk is –, ezért a szokásosnál csak szűkebb körben lehetünk most együtt, de így is nagyon jó érzés látni, mennyi alkotót, kutatót, előadóművészt ünnepelhetünk Akadémiánk irodaházában. Nagyon köszönjük azt a munkát, amelyet önzetlenül, legjobb képességeik kifejtésével, a választott művészeti ág, egyetemes és nemzeti kultúránk iránti elkötelezettségéből végeztek és végeznek – tudjuk jól, sokszor egyáltalán nem könnyű körülmények között, mégis kiválóan" – hangsúlyozta Vashegyi.

A kilenc tagozat, azaz művészeti ág legjelesebb képviselőiről elnevezett kitüntetéseket a tagozatok vezetői adták át, rendhagyó körülmények között, hiszen a járványhelyzet és az ebből fakadó szigorítások okán több határon túli díjazott nem tudott személyesen jelen lenni (esetükben családtagok vették át az elismeréseket, vagy elhalasztották az átadást későbbre), illetve a kézfogások is elmaradtak.

Az építőművészet területén az Ybl- és Pro Architectura-díjas Wagner Péter, illetve a székelyföldi településszerkezetek morfológiáját kutató Köllő Miklós kapta a díjat. A fotó- és filmművészeti tagozat Szőts István-díját az erdélyi falvak életét megörökítő Bálint Zsigmond fotográfus, illetve Tóth Péter Pál rendező-operatőr-filmkritikus vehette át. Ipar- és tervezőművészeti díjjal ismerték el László Ottót, a felvidéki Gömör autentikus kézműves iparának őrzőjét és a helyi szellemi hagyományok hiteles átörökítőjét, valamint Lelkes Lászlót belsőépítészeti fotóiért és alkalmazott grafikai munkásságáért.

Az Illyés Gyuláról elnevezett irodalmi díjat Szávai Géza Déry Tibor-díjas író-műfordító-kritikus, illetve a délvidéki Tari István költő, prózaíró kapta. A képzőművészeti tagozat elismerését Kolozsi Tibor Kolozsváron élő Munkácsy-díjas szobrász-restaurátor, valamint Muzsnay Ákos vehette át lírai érzékenységű vagy éppen drámai feszültségeket hordozó nyomtatott grafikáiért.

Az MMA művészetelméleti tagozatának Cs. Szabó Lászlóról elnevezett kitüntetésében Máté Zsuzsanna Madách Imre-díjas irodalomtörténész-esztéta részesült Koncsol László József Attila-díjas felvidéki költő-író, irodalomtörténész mellett. A népművészeti Erdélyi Zsuzsanna-díjjal ismerték el Zentai Tünde néprajzkutató, tanár, a magyar szakrális hagyomány kutatója kiemelkedő munkáját, valamint Nagy György famíves népművészt, a Gömöri Kézművesek Társulásának alapítóját.

A színházművészeti tagozat két kitüntetettje Egri Márta Jászai Mari-díjas színésznő és Csiky András, a Kolozsvári Állami Magyar Színház nyugalmazott művésze, a zeneművészeti elismerést pedig Józsa Mónika karnagy, a Felvidék zenei életének vezető egyénisége és Béres Melinda hegedűművész, régizenész, a Kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia előadótanára vehette át.

A tizennyolc díjazott számára az elismerések lehetőséget biztosítanak az MMA köztestületi tagságára. 

Kapcsolódó írásaink