Kultúra

„Egyszerűen csak örömmel”

Dörner György színművészi pályafutása mellett értékteremtő színházigazgatói munkásságával érdemelte ki a Kossuth-díjat. Az Újszínház évadkezdő darab­jairól mesélt nekünk, és arról, melyik szerepére emlékszik vissza a legszívesebben.

„Egyszerűen csak örömmel”
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– Meglepte, amikor márciusban kiderült, Kossuth-díjat kap?

– Ilyesmin nem gondolkoztam, egyszerűen csak örömmel fogadtam. A munkám elismerése a díj, jó érzés, hogy megkaphattam.

– Hogyan élte meg az Újszínház élén a kinevezése óta eltelt éveket?

– Változóan. Igazgatóként az alapoktól kellett újra felépíteni a színházat,és ez időnként nehéz volt. De sikerült létrehoznunk egy olyan teátrumot, amely magyar szerzők műveit játssza.

– Milyen produkciókkal készülnek az új évadra?

– A szeptemberben kezdődő évad első felében, híven az Újszínház koncepciójához, továbbra is klasszikus értékeket adunk – magyarul. Bemutatjuk Zilahy Lajos Fatornyok című második világháborús drámáját, aztán Gyurkovics Tibor abszurd humorú műve, a Császármorzsák következik, majd a Fatia Negra című zenés játék, amelyet Jókai Mór regényéből, a Szegény gazdagokból Kocsák Tibor és Miklós Tibor írt.

– A laudációban színészi alakításait is kiemelték. Melyik szerepére emlékszik vissza a legszívesebben?

– A legutóbbira: Herczeg Ferenc Az élet kapuja című regényéből készült előadásunkban a török idők esztergomi érsekét, Bakócz Tamást alakítottam.

Kapcsolódó írásaink

„Legyen bennük kitartás”

ĀA Budapest Sportaréna és a Puskás Ferenc Stadion Ybl-díjas tervezője, Skardelli György építész Kossuth-díjat kapott

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom