Kultúra

Milyen volt Raffaello valódi arca?

Bebizonyosodott, hogy tényleg a fiatalon elhunyt olasz reneszánsz mester nyugszik a római Pantheonban

Elkészítették a reneszánsz festő, Raffaello arcának háromdimenziós rekonstrukcióját a római Tor Vergata Egyetem kutatói , akik egyben fényt derítettek végső nyughelyének rejtélyére.

Milyen volt Raffaello valódi arca?
A 3D-s rekonstrukció nyolcvanszázalékosan pontos
Fotó: AFP/Tor Vergata University Of

Raffaello Sanzio, az egyik legismertebb olasz reneszánsz festő 1520-ban, 37 éves korában halt meg. Sírját a római Panteonban egész évben egy szál vörös rózsa jelzi.

A mester sírját 1833-ban XVI. Gergely pápa utasítására kibontották, és földi maradványait márvány szarkofágba zárták – emlékeztet az MTI. Ekkor koponyájáról egy gipszmintát készítettek. A szakértők azonban nem voltak biztosak abban, hogy a földi maradványok a mesteréi, mivel a sír feltáráskor más teljes és részleges csontvázakat is találtak. Több csontváz a festő diákjának földi maradványa volt, sokat azonban nem tudtak azonosítani. A világ idén ünnepli a reneszánsz mester halálának 500. évfordulóját, ezért az egyetemi kutatók rekonstruálták a gipszmintát 3D-ben. Az elkészült arcrekonstrukció megegyezik a Raffaellóról más festők által készített portrékkal, csakúgy mint a mester önarcképeivel – közölte Mattia Falconi molekuláris biológus.

Először van konkrét bizonyítékunk arról, hogy az 1833-ban exhumált csontváz Raffaello Sanzióé – mondta Falconi.

A 3D-s rekonstrukció ugyan csak nyolcvan százalékban ragadja meg az eredeti arcot, de nem kétséges az eredmény. A kutatók a rekonstrukcióról írt tanulmányukat a Nature című tudományos folyóiratban fogják bemutatni.

Kapcsolódó írásaink