Kultúra

Egy különleges kiállítás képei

Ritkán látott impresszionista remekművek a mozivásznon – Auguste Renoirtól Berthe Morisot-ig

Többet és kevesebbet is kap a néző a címben sejtetettnél A művészet templomai: impresszionista ritkaságok című filmtől.

Egy különleges kiállítás képei
Claude Monet Reggel a Szajnán című festménye 1898-ban készült
Fotó: Pannonia Entertainment

Az ismeretterjesztő sorozat új része noha valóban bemutat több, magángyűjteményben lévő és a nagyközönség számára most először látható remekművet, inkább az impresszionisták által végrehajtott radikális festészeti forradalom mozgatórugóiról és az általuk bevezetett új technikákról ad átfogó képet, mintsem a római Bonaparte-palota vonatkozó kiállításáról – de így is nagyon jó.

Ez annak ellenére is így van, hogy a ritkaságok közt valóban akad olyan Monet-, Berthe Morisot- és Caillebotte-alkotás, amelyet még a téma iránt érdeklődők sem ismerhetnek, lévén magángyűjtők féltett darabjai. Hogy miért van az impresszionista festők életművének nagy része magánkézben, annak egyszerű a magyarázata: amikor a francia fővárosban az új festészeti irány képviselői megrendezték az ellenszalont, az akadémikus piktúra képviselői és a régi iskolát erősítő kritikusok felhördültek, és minden lehetséges fórumon gyalázták a fia­tal festőket. A nem kanonizált, a maguk korában botrányos művekre a közgyűjtemények így csak sokkal később csaptak le, mint az új, az extravagáns iránt részben befektetési céllal vonzódó gyűjtők, így mire az állam megmozdult, a nyomorgó művészek szép számmal adtak el vásznakat magánszemélyeknek. A filmben megszólal egy egykori gyűjtő dédunokája, akinek dédanyját Renoir le is festette.

A film, noha végül is bemutatja az apropójául szolgáló kiállítást a római Palazzo Bonapartéban, amelyen a két kurátor, Claire Durand-Ruel és Marianne Mathieu kalauzol végig, szokatlan módon szinte ugyanakkora, ha nem nagyobb hangsúlyt helyez magára az impresszionizmusra és annak kialakulására, az egyes művészi pályákra, mint magára a tárlatra. Ez akkor, amikor Monet-ről vagy Renoirról tudunk meg száz éve tudott információkat, kevéssé tűnik jó döntésnek, amikor azonban olyan, kevéssé ismert alkotók kerülnek fókuszba, mint Caillebotte vagy Berthe Morisot, igazolódik a fenti koncepció – míg Caillebotte-ot inkább mint a festőcsoport mecénását szokták ismerni, Berthe Morisot-t sokáig Manet modelljeként és Monet jó barátnőjeként tartották számon, holott a film tanúsága szerint nagyon is megérdemli a figyelmet a festészeti életműve: finom, lágy, világos festői világot teremtett, amely unikális értéket jelent a férfi festők életműve mellett. Ettől még persze ugyanilyen érdekes és fontos mind az ötven, a nyilvánosság elől korábban elzárva tartott festmény a már említetteken kívül olyan alkotóktól, mint az impresszionisták atyjának tekintett Manet, a későbbi festőkre elementáris hatással lévő Cézanne, a pointillisták, Sisley és Signac.  Daniele Pini jó ritmusú filmet rendezett, amelynek nagy erénye, hogy a művészettörténészek, a gyűjtők és a kiállítást installáló szakemberek mellett egy kortárs festőművész és fotográfus is szóhoz jutott benne. Ahogy az egyikük mondja, jó, ha egy mai festő öt centivel a föld felett tud lebegni, hozzájuk képest Monet pedig „maga a Batman”.

A film utolsó percei az impresz­szionisták által radikálisan átírt festészettörténet utáni időkbe vezetnek át, a posztimpresszionista és az azt követő stílusok kavalkádjába, fel-felvillantva egy-egy, a századfor­dulón vagy később dolgozó művész életművét, így például Picasso, Dalí, sőt még Andy Warhol is begyalogol a képbe. Valóban egyikük sem lehetett volna önmaga, ha Monet és társai nem döntik le a korlátokat.

A művészet templomai: impresszionista ritkaságok
Olasz ismeretterjesztő film, 80 perc, 2020
Rendezte: Daniele Pini
10/7

Kapcsolódó írásaink

A varázsló titkos kompozíciói

ĀCsáth Géza zenei munkásságáról online elérhető dokumentumfilm készült – A kiváló írót mint komponistát és zenekritikust ismerhetjük meg Tuza Norbert filmjében