Kultúra

Kercaszomor száz esztendős hűsége és bátorsága

Centenáriumi emlékmű avatásával emlékeznek meg szombaton Kercaszomoron arról, hogy 100 évvel ezelőtt zavarta el Szomoróc lakossága a kercaiakkal összefogva a szerb megszállókat. Az őrségiek küzdelme nem volt hiábavaló, mert a szerbek ugyan visszatértek, de végül Határmegállapító Bizottság döntésére 1922-ben Szomoróc visszakerült Magyarországhoz. 

Kercaszomor száz esztendős hűsége és bátorsága
Száz esztendeje is megszólalt az öreg harangláb harangja
Fotó: Wikipédia

A két kis őrségi település fiai már helyt álltak a Nagy Háborúban, de a kercai határőrparancsnok, Rankay József hadnagy által titokban kiosztott puskák is segítettek a szerb megszállók ellen. Mert a környező népekhez hasonlóan a szerbek mohósága sem ismert határokat, így 1919. augusztus 12-én megszállták a színmagyar Szomorócot is, állandó helyőrséget hagyva a faluban. Akik ellen száz esztendeje, augusztus elsején este 11-kor indultak a férfiak és a 17 Kercán állomásozó határőr Rankay hadnagy vezetésével. (Rankay a kárpátaljai Visken született, tüzérhadnagyként megjárta az olasz frontot, majd itt, az Őrségben kapott őrsparancsnoki beosztást. Később hivatásosként részt vett a felvidéki, az észak-erdélyi és a délvidéki bevonulásokban is, majd végül alezredesi rangban harcolt az oroszok ellen.) 

Az nyári estén indított akció a szerbeket készületlenül érte, fegyvereiket elhányva a szomszédos Domonkosfára menekültek. Majd a másnap megérkező erősítés ismét megszállta Szomorócot, és nagyon megvertek mindenkit, akit csak ott találtak. Az éjszakai rajtaütés résztvevőit pedig összeszedték és járási központba, Muraszombatra vitték, ahol éheztették őket és tovább folytatódtak a verések is.  De a két falu, no és a határőrök hőstette mégsem volt hiábavaló, hiszen az események eljutottak a győztesek Határmegállapító Bizottságához is, és 1922. február 8-án magyar lett ismét Szomoróc. Amely aztán 1942-ben egyesült Kercával, 2008. november 20-tól pedig Balassagyarmat Civitas Fortissima - Legbátrabb Város címének mintájára, az országgyűlés szavazása után ők lettek a Legbátrabb Falu - Communitas Fortissima. Igaz az akkori kormányzó pártok miatt csak második nekifutásra. 

Kapcsolódó írásaink