Kultúra

Zenés színház szabad ég alatt

Kilencestés koncertsorozattal ünnepli a visszatérést a Budapesti Operettszínház júliusban – Kiss-B. Atilla: A csoda az előadó és a közönség közt félúton történik

A Pesti Megyeházán, akusztikus körülmények között, kamara­zenekari kísérettel hangzanak fel júliusban a legnagyobb operett- és musicalslágerek a Budapesti Operettszínház legismertebb művészeivel. A kilenc nyáresti programot fényfestés kíséri Budapest klasszicista ékkövének udvarán.

Zenés színház szabad ég alatt
A művészek – Dolhai Attila, Dancs Annamari, Laki Péter, Janza Kata és Szabó P. Szilveszter – mind nagyon várják már a találkozást a közönséggel
Fotó: MH/Katona László

„A csoda az előadó és a közönség közt félúton történik meg, ezért kell a találkozás” – hangsúlyozta tegnap Kiss-B. Atilla, a Budapesti Operettszínház főigazgatója a teátrum nyári programsorozatának beharangozó sajtótájékoztatóján. „Senki sem tétlenkedett, a művészek a közönség és így az ország mentálhigiénés egészségének fenntartásához nagyban hozzájárultak” – magyarázta Kiss-B. Atilla, miért fontos a teátrum és a művészek számára a visszatérés.

Azt is elmondta, a magyarországi klasszicista építészet egyik műremekének számító, remek akusztikájú Pesti Megyeházán kilenc júliusi estén megrendezendő „zenés találkozások” célja az „átvezetés a következő, a mosoly évadára”. A főigazgató azt is elárulta, azért is tervezték szabad ég alá a koncertsorozatot, mivel a teátrum szokásos közönségforgalmi terein jelenleg nem tudják fogadni a közönséget. A pandémiás időszak zárvatartása alatt ugyanis korszerűsítették a színház világítóparkját, illetve elkezdődött a színpad- és hangtechnika megújítása is, a munkálatokért a főigazgató köszönetet mondott Somfai Péter műszaki igazgatónak.

Somfai Péter a Szabad ég alatt elnevezésű koncertsorozat kapcsán elmondta, a teátrumban az elmúlt tizenöt évben kipróbált, bevált technikák, illetve fényfestés segítségével igyekeznek varázslatos hangulatot teremteni a Pesti Megyeháza udvarán.

„Az Operettszínház művészeinek hangja által végre megelevenedhet az épület két-háromszáz éves története” – emelte ki Tarnai Richárd a Pest Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. Azt is hozzátette, bár az épület számtalan alkalommal adott otthont komolyzenei koncerteknek, előadásoknak és forgatási helyszín is volt, zenés színházi estekhez eddig nem használták, és nagyon örül, hogy végre eljött ez az alkalom is.

Bori Tamás, az open air-koncertsorozat rendezője is az ebből fakadó kettősséget emelte ki. Elmondta, az épület remek adottságait igyekeznek kihasználni, ezért kamarazenekarra áthangszerelve hangzanak majd el a legnagyobb slágerek, a fényfestés által pedig a 21. század is megjelenik majd a történelmi környezetben.

A teátrum művészei – Dancs Anna­mari, Janza Kata, Dolhai Attila, Laki Péter és Szabó P. Szilveszter – ízelítőt is adtak az open air-estek műsorából, illetve arról is beszéltek, mennyire várják már a találkozást a közönséggel, hiszen a karantén alatt többüknek „elvonási tünetei” voltak. Dolhai Attila úgy fogalmazott: nagyon szereti a „koncertlétezést”, amely lehetőséget ad a közönséggel való cinkosságra, kikacsintásra, akár a közös ének­lésre is.

Kapcsolódó írásaink

La Mancha lovagjától Mata Hariig

ĀÖt premierrel és két felújított produkcióval várja közönségét szeptembertől a Budapesti Operettszínház – A mosoly országát Stephen Medcalf angol rendező állítja színpadra