Kultúra

Most a komolyzenét támadja az amerikai radikális baloldal

Amerikai lapok szerint azzal van a baj, hogy a klasszikus művek többségét fehér, európai emberek szerezték. A radikális baloldali portálok kifogásolják többek között azt is, hogy a zenekarokban mindössze 1,8 százaléknyi fekete művész játszik. A V4NA hírügynökségen megjelent cikk szerint a demokrata párti sajtóban a komolyzenét voltaképpen lejáratni igyekvő cikkeknek nyilvánvalóan az a céljuk, hogy támadást intézzenek az európai eredetű (általuk fehérnek nevezett) kultúra egyik csodája ellen. 

Most a komolyzenét támadja az amerikai radikális baloldal
Itt az ideje, hogy a klasszikus zene meghaljon - követeli több amerikai portál
Fotó: MH

A New York Times számolt be arról, hogy a Metropolitan az államok legkevésbé sokszínű intézménye. A Seattle Magazine még messzebbre ment: szerintük meg kell támadni a komolyzene „fehérségét” - írta az Origo

Az elmúlt hetek eseményei a Metropolitan Operát (MET), mint szervezetet is alapvető változtatások bevezetésére kényszerítik, amelyben ők, mint a MET kórusának a tagjai, meghatározó szerepet kívánnak játszani. Javasolják, hogy a New York-i intézmény színes bőrű zeneszerzőket és karmestereket alkalmazzon és valamennyi évadban léptessen fel nem fehér szólistákat a híres Carnegie Hall koncertkomplexumban. A MET felső vezetésében is több feketét akarnak látni, a kórus igényeivel a főigazgató, Yannick Nézet-Séguin is egyetért, ezért június 10-én sokszínűségi bizottság létrehozásával fejezte ki a MET, hogy egyetértenek a radikális baloldali mozgalom célkitűzéseivel.

Ez a fajta zene rendkívül fehér és egyre inkább marginalizált, a klasszikus zene eredendően rasszista, itt az ideje, hogy a klasszikus zene meghaljon – írták az olyan radikális baloldali amerikai portálok, mint az Egyesült Államok Nemzeti Közrádiójának (National Public Radio) weboldala.

Statisztikai adatokat is lengettek, melyek szerint “túl fehér” a klasszikus zene, az Amerikai Zenekarok Ligájának (League of American Orchestras) 2016-os jelentése szerint a zenekarokban játszó zenészeknek mindössze 1,8 százaléka fekete és csak 2,5 százaléka latino. 

Egyesek pedig azt kritizálják, hogy a komolyzenei művek döntő többségét európai eredetű, azaz fehér zeneszerzők szerezték. Ennek alapján a San Francisco Chronicle nemrég azt sajnálta, hogy a város Szimfonikus Zenekara szinte kizárólag fehér férfiak zeneműveit mutatja be.

Az Elfújta a szél című klasszikus amerikai filmet a tiltakozások miatt az HBO levette a műsoráról. A Variety főszerkesztője feketelistát közölt a szerinte elfogadhatatlan amerikai filmekről, ez alapján betiltanák a Forrest Gumpot vagy éppen az Indiana Jones és a Végzet Temploma című Spielberg-filmet is.

Kapcsolódó írásaink