Kultúra

Elhunyt Carlos Ruiz Zafón katalán író

A szél árnyéka a Don Quijote utáni legismertebb, spanyol nyelven írt regény – Szülővárosa ihlette meg leginkább

Ötvenöt éves korában meghalt tegnap Carlos Ruiz Zafón spanyolul publikáló katalán író. Halálát hosszan tartó, súlyos betegség okozta. Barcelonában született 1964. szep­tember 25-én, és a Sagrada Familia árnyékában nőtt fel, Cervantes után a legismertebb spanyol nyelvű író.

Elhunyt Carlos Ruiz Zafón katalán író
Az ezredfordulóig ifjúsági könyveket írt
Fotó: AFP/Anke Fleig

Munkáit, köztük a szerzőt világhírűvé tévő Barcelona-sorozatot és első kötetét, A szél árnyékát számtalan nyelvre lefordították – köztük anyanyelvére, a katalánra is.

Saját bevallása szerint már tízévesen írt, és már akkor is szülővárosa ihlette meg a leginkább. Reklámszakemberként, majd forgatókönyvíróként dolgozott, volt az El País és a La Vanguardia Los Angeles-i tudósítója, majd ifjúsági regényeket írt. Első gyerekkönyve A köd hercege volt, amely nemrég jelent meg magyarul az Európa Kiadónál. Egészen az ezredfordulóig nem is írt mást, csak ifjúsági regényeket – ezek közül még egy, a Marina olvasható magyarul –, s csak 2001-ben adta ki A szél árnyékát. A könyv óriási nemzetközi siker lett: Zafónban a Márquezen és Cortazáron nevelődött olvasók megtalálták az európai mágikus rea­-listát. Az első siker után nem távolodott el A szél árnyékának szereplőitől, hanem trilógiává bővítette, előbb az Angyali játszma jelent meg, majd A mennyország fogságában.

Amint kibontakozott Zafón teljes írói világa, úgy vonta be az olvasókat a polgárháborús Barcelona életébe, majd a háború utóéletébe, történetei pedig, amelyek egyik olvasatban a lélek fény-árnyékos mélyére vezető izgalmas mesék, a másik olvasatban igazi nagy emberi történetek, hősiességgel, szerelemmel, bátorsággal és aljassággal telítve.

Magyarul utoljára a Lelkek labirintusa jelent meg, amely kötettel négyrészessé bővült a Barcelona-sorozat.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom