Kultúra

Nem hirdetnek bérleteket

„Bízunk benne, hogy a színháznélküliségnek belátható időn belül vége lesz” – emelte ki Béres Attila igazgató a Miskolci Nemzeti Színház évadbejelentésén

Kilenc premierrel várja a nézőket jövőre a Miskolci Nemzeti Színház, azonban a bizonytalanság miatt az országban eddig egyedülálló módon nem hirdetnek bérletprogramot 2020/2021-re.

Nem hirdetnek bérleteket
Maszkban próbálják a Szerelmes Shakespeare-t a teátrum nagyszínpadán
Fotó: Miskolci Nemzeti Színház/Éder

Online sajtótájékoztatót tartott tegnap a Miskolci Nemzeti Színház, amelyen Béres Attila igazgató, Rusznyák Gábor főrendező és Szabó Máté művészeti vezető ismertette a 2020/2021-es évad terveit, illetve beszámoltak a járványhelyzet következményeiről is. Béres Attila elmondta, a március 11-én félbeszakadt idei évad volt az elmúlt öt év legsikeresebbje: március közepéig az előző évad hasonló időszakához képest tízezerrel nőtt a nézőszámuk, két előadásukat is beválasztották a POSZT-ra, művészeik számos szakmai díjat nyertek. Szabó Máté arról beszélt, hogy már tíz napja újrakezdték a rendezésében készülő Szerelmes Shakespeare próbáit, illetve a Francia rúdugrás című darab esetében is felvette a munkát a társulat, abban a reményben, hogy amint játszani lehet, be tudják mutatni őket.

Mint kiderült, a miskolci teátrum öt nagyszínházi premiert tervez jövőre: a Bál a Savoyban című operettet, Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát, egy világhírű Broadway-musicalt, a Producereket, Bartóktól A kékszakállú herceg várát és Szomory Dezső Hermelin című színművét. A Kamaraszínházban négy bemutatót tartanak: a gyermekeket a Hamupipőke zenés mesejáték várja, de színre viszik Tracy Letts művét, a Linda Vista című vígjátékot, illetve a Nobel-díjas Harold Pinter Hazatérés című tragikomédiáját is. Béres Attila a Miskolci Balett előadásairól is beszélt: a társulat folytatja a Gépnarancs próbáit, a következő évadban pedig Petőfi Sándor elbeszélő költeményét, A helység kalapácsát ültetik át a tánc nyelvére. „Bízunk benne, hogy a színháznélküliségnek belátható időn belül vége lesz” – zárta az évadismertetést az igazgató.

Az új évad kapcsán Béres Attila még azt is bejelentette, hogy az elmaradt bérletes előadásokat mindenképpen bepótolják, 2020/2021-re viszont nem hirdetnek bérleteket. Mint mondta, a bérletvásárlás megelőlegezett bizalom a közönség részéről, amit a járvány miatti kiszámíthatatlan helyzetben nem biztos, hogy meg tudnak hálálni, ezért az előadások csak jeggyel lesznek látogathatók. De ígéretet tett arra, hogy a régi bérleteseknek biztosítanak majd elővételi időszakot.

Kapcsolódó írásaink

Kezdődnek a próbák

ĀAz igazi öröm az lesz, ha újra játszhatunk – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színház 2020/2021-es évadának bejelentésekor – Kilenc premier várja a nézőket