Kultúra

Színházi Kritikusok Céhe-életműdíjas Csíky András

Sokat tett a magyar nyelvű színészképzésért

Csíky András kolozsvári színművész, a 20. század második felének egyik legmarkánsabb erdélyi magyar színházi alkotója, színházalapító, színészpedagógus kapta a Színházi Kritikusok Céhének életműdíját.

Színházi Kritikusok Céhe-életműdíjas Csíky András
Csíky András
Fotó: huntheater.ro

Csíky András 1930. augusztus 25-én született Székelyudvarhelyen. A kolozsvári Szentgyörgyi István Művészeti Intézetben diplomázott, pályát a Nagybányai Állami Színházban kezdte. A Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának 1977-től tagja. A kolozsvári magyar nyelvű színészképzés egyik újraindítója 1990 után, éveken át a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Színházi Tanszékének tanára. Jászai Mari-díjjal 2001-ben, a Magyar Köztársaság Érdemrendjének lovagkeresztjével 2008-ban tüntették ki. A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja – írta az MTI.

Kapcsolódó írásaink

Szerelmi vallomás a színházhoz

ĀBodrogi Gyula a színészi pálya lényegét is elárulja az olvasóknak Léner Péter nemrégmegjelent beszélgetőkönyvében – A szerző Törőcsik Marit is megszólaltatta

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom