Kultúra

Kórusépítés

Hazánk továbbra is zenei nagyhatalom – nyilatkozta lapunknak Somos Csaba, a Nemzeti Énekkar karnagya

Somos Csaba Liszt Ferenc-díjas karmestert március 15-e alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének polgári tagozatával tüntették ki. A Nemzeti Énekkar karnagyával kórus és zenekar kettősségéről, hatásokról és tanításról beszélgettünk. Lapunknak azt is elárulta, hogyan tervezik megünnepelni az együttes harmincöt éves jubileumát.

Kórusépítés
„Drukkolok, hogy az új évad valóbanújjászületés legyen”
Fotó: Magyar Nemzeti Filharmonikus Z

– Hogyan indult a zenei pályája?

– Édesapám a Szolnoki Szimfonikus Zenekarban bőgőzött, így természetes volt, hogy én is megtanulok valamilyen hangszeren játszani. Öt-hat éves lehettem, amikor elkezdtem csellózni, majd a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnáziumba és Zeneiskolába felvételiztem Debrecenbe. A középiskolai években úgy alakult, hogy a zeneelmélet és a vezénylés iránt nagyobb tehetségem mutatkozott. A Kodály Kórusban lettem kisegítő, itt ébredtem rá, hogy hivatásos együtteseket szeretnék vezényelni. Szintén a középiskola alatt a Csokonai Színház kórusában énekelhettem a Bánk bánban a színpadon. Hatalmas élmény volt a karmestert nézni, ott és akkor ez nagy hatással volt rám.

– Innen már egyenes út vezetett a Zeneakadémiára?

– Igen, de először karvezetés szakra vettek fel. Az akadémiai éveim alatt abban a hatalmas megtiszteltetésben volt részem, hogy Vass Lajos mellé kerültem a Vasas Művészegyüttes Énekkarához másodkarnagynak. Amikor egy évvel az érkezésem után Vass Lajos sajnos elhunyt, engem szavaztak meg a tagok a patinás együttes karnagyának.

– Mikor egészült ki ez a pálya a dirigensséggel?

– Negyedéves hallgató voltam, amikor felvételiztem a karmesterképzőre is. Egy éven át párhuzamosan tanultam a két szakon, ezután még négy évet jártam Lukács Ervin karmester osztályába.

– Mely zeneszerzők voltak nagy hatással a pályájára?

– Ahogy az ember érik, úgy változik a zenei ízlése is. Középiskolásként a barokk zeneszerzők álltak hozzám közel, köztük Bach h-moll miséje vagy Händel Messiása varázsolt el. A zeneakadémiás éveim alatt sokat jártam Operába, így nagy hatással voltak rám Mozart, Verdi és Wagner operái. Mindenevő vagyok, nemcsak a zenei stílusok, hanem a műfajok tekintetében is, hiszen a pályámon egyszerre van jelen a kórus és a zenekar.

– Március 15-én kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. Mit jelent az életében ez az elismerés?

– A magyar kortárs zene tolmácsolásáért, népszerűsítéséért, valamint a Nemzeti Énekkar élén végzett kórusépítő munkáért tüntettek ki, ami számomra nagy megtiszteltetés. Ám ezt az építkezést nem lehet elképzelni a kiváló énekesek, művészek munkája nélkül. Ezért ez az elismerés az övék is.

– A kórusvezetés mellett tanít is a Zeneakadémián. Mi a legfontosabb gondolat, amit átad a fiataloknak?

– Azok közé a pedagógusok közé tartozom, akik számára a gyakorlat az elsődleges, ezért a hallgatóimnak minél több gyakorlati példát, trükköt próbálok megtanítani. Mindeközben persze én is folyamatosan tanulok, hiszen ezen a pályán a tanulás élethosszig tart.

– Olaszországtól Macedónián át egészen Japánig utazott az együttessel. Melyik ország kultúrája, zenéje fogta meg?  

– Magyarországé, hiszen az országunk kultúrája és zenéje páratlan, rengeteg színvonalas zenekar, tehetséges művész él itthon. Azt gondolom, hazánk továbbra is zenei nagyhatalom.

– Hogyan éli meg a járvány miatt kialakult helyzetet?

– Minden művészembert nagyon erősen érint egy ilyen kataklizma. Vannak jobb és rosszabb napjaim. Jó, hogy a családomra több időt tudok fordítani, de nagyon nehezen viselem, hogy elmaradnak a hangversenyek. Ez a holtidő viszont arra jó, hogy az ember átgondolja, hogyan tovább. Sokan képesek csendet teremteni, befelé figyelni és töltekezni ebben az időszakban, hogy később olyan oldalát mutassák meg a tehetségüknek, ami pluszt ad a közönségnek. Emellett folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a kollégákkal telefonon és digitálisan, valamint igyekszünk a jövő évadot előkészíteni logisztikai és adminisztrációs szempontból.

– A Nemzeti Filharmonikusok egyelőre májusig mondta le koncertjeit. Nyárra azért készülnek?

– Vérzik a szívünk, ugyanis a következő hónapokban különleges programjaink lettek volna. Arról nem is beszélve, hogy az idei évadban a Müpa rezidens együttese a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar. A Budapesti Tavaszi Fesztivált és a Wagner-napokat is törölni kellett, amit nagyon sajnálunk, azért is, mert előbbin adtuk volna elő Liszt Ferenc Sardanapalo című operatöredékét, amelyre csak pár éve bukkantak rá. Abban viszont még valamelyest reménykedünk, hogy júliusban eleget tudunk tenni a Lille-i Szimfonikus Zenekar meghívásának: Puccini Turandotját énekelnénk három alkalommal is.

– A komolyzenei élet az online térbe költözött az elmúlt hetekben, számos hazai és külföldi koncertfelvétel érhető el…

– Örvendetes, hogy legalább ilyen módon eljut a közönséghez a klasszikus zene. A Nemzeti Filharmonikusok együtteseinek archívuma hatalmas, és az MTVA-nak köszönhetően most még gazdagabban meg tudjuk mindezt mutatni.

– Idén harmincöt éves a Nemzeti Énekkar. Ezt hogyan tudják megünnepelni?

– A jelenlegi veszélyhelyzet miatt a 2020/2021-es évadra tolódik a jubileumi ünnepség is. Az évadra viszont reményteli hangversenyekkel, szép produkciókkal készülünk. Drukkolok, hogy az év vége, ami számunkra egy új évad kezdetét jelenti, valóban újjászületés legyen.

Nyolcvanéves Kobajasi Kenicsiró

Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Kobajasi Kenicsiró japán karmester, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) örökös elnök-karnagya, a Magyar Televízió I. Nemzetközi Karmesterversenyének győztese. Tizenegy évesen már komponált, majd a Tokiói Zeneművészeti Egyetemen tanult zeneszerzést. Érdeklődése később a dirigálás felé fordult. Ferencsik János karmester mellett tanult. Pályája során számos elimerést kapott, idén márciusban a Magyar Érdemrend nagykeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozták neki. (PG)

Kapcsolódó írásaink