Kultúra

A kortalan és sűrű egypercesek mestere

A groteszk próza megteremtője volt Örkény István – A Macskajáték ősbemutatójaSzolnokon hatalmas sikert aratott, tavaly december óta a Nemzeti Színházban újra látható

Örkény István pályájának főbb állomásait és műveit ismertette a Várkert Irodalom Aposztróf című sorozatának legújabb része. A koronavírus-járvány miatt azonban Juhász Anna irodalmár az esemény Facebook-oldalán jelentkezett be élőben kedd este. Udvaros Dorottya pedig a nappalijában adta elő Orbánné egyik monológját a Macskajátékból.

A kortalan és sűrű egypercesek mestere
A Macskajátékban Udvaros Dorottya Orbánné szerepében, míg Blaskó Péter Csermlényi Viktort alakítja
Fotó: Nemzeti Színház/Eöri Szabó Zso

A magyar drámairodalom megújítójaként, valamint a groteszk próza megteremtőjeként tartjuk számon a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas Örkény Istvánt. Az író munkásságáról eredetileg március 17-én rendeztek volna irodalmi estet a Várkert Bazárban Udvaros Dorottya és Blaskó Péter színművészekkel, Székely Gábor és Szász János rendezőkkel, valamint az író özvegyével, Radnóti Zsuzsa dramaturggal. A koronavírus-járvány miatt azonban az estet az online térben követhettük figyelemmel.

A rendhagyó Facebook-bejelentkezés során Juhász Anna irodalmár Örkény életútjának és pályájának főbb állomásait vázolta fel. Elsőként Bertha Bulcsu 1976-ban a Jelenkor című folyóiratban megjelent interjújából hallottunk részleteket. A beszélgetésből kiderült, hogy a Tóték című kisregényt megálmodta, és szerencsére volt ereje ébredés után mindjárt lejegyezni a történetet. De ugyanebben az interjúban szó esik arról is, Örkény életének a háború volt a legsorsdöntőbb élménye, amelyet Lágerek népe című művében írt meg.

Az újholdasok köréhez tartozott, s az 1940-es évek végén kijutott a Római Magyar Akadémiára ösztöndíjjal. Majd színházi dramaturgként dolgozott 1949-től, ám 1956 után nem publikálhatott, ebben az időben Hemingway és Flaubert műveit fordította. Juhász Anna kiemelte: a Macskajáték és az Egyperces novellák ma legnépszerűbb szövegei. Utóbbi munka stílusteremtő, amelynek középpontjában a hétköznapok eseményei állnak. Az egypercesek ma is páratlan népszerűségnek örvendenek, a legmagasabb szintű irodalomhoz tartoznak. Az olvasók, a mai fiatalok azért kedvelik, mert kortalanok és rövidek, mégis továbbgondolkodásra késztetnek. Örkény ebben a műfajban találta meg az írói alkatának legmegfelelőbb formát. Az ellentétes pólusok paradox együttállása hozza létre a jellegzetes örkényi írásmódot és világszemléletet, a groteszket. Előzményei között Kafka és Karinthy éppúgy megtalálható, mint a városi folklór vagy a pesti vicc. Prózájának előképét fedezhetjük fel Kosztolányi Dezső, Füst Milán és Márai Sándor írásaiban. Örkény pedig Krúdyhoz hasonlította önmagát.

„Drámái bejárták a világ színpadait” – hangsúlyozta az irodalmár. Először Székely Gábor állította színpadra a Macskajátékot Szolnokon 1971-ben. Az ősbemutató hatalmas sikert aratott. Aztán a Pesti Színházban több száz előadást ért meg a darab. Tavaly decemberben pedig a Nemzeti Színházban mutatták be Szász János rendezésében, Udvaros Dorottya és Bánsági Ildikó főszereplésével.

Udvaros Dorottya első Örkény-élményéről mesélt a nappalijában felvett videóban. Mint mondta, amikor a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött a főiskola befejezése után, első szerepe a Vérrokonok című drámában lett volna Csiszár Imre rendezésében. Ám végül Sławomir Mrożek Tangó című művében kapott szerepet, így színészi pályája során nem találkozott Örkény művel egészen 2019-ig, amikor is megkapta Orbánné szerepét. A művésznő kiemelte, lendület és sok érzelmi váltás van a karakterben, amit csak virtuóz módon lehet elmondani.

Az Egyperces novellákról szólva elmondta, meghatározóak az életében a mai napig. Döbbenetes sűrítmények. Minél rövidebbek, annál ütősebbek, és sokáig lehet rajtuk gondolkodni.

Kapcsolódó írásaink