Kultúra

Tanulmánykötetet adtak ki a népességfogyás okairól

Szakértői esszék a magyarság legnagyobb kihívásáról

Súlyos könyv a nemrég megjelent Jövőnk a gyermek című kötet, nemcsak méreténél (több mint 400 oldal), hanem tartalmánál fogva is.

A magyarság legkomolyabb létkérdésével, a demográfiai folyamatokkal foglalkozik. Alcíme szerény: Adalékok a népességgyarapodás társadalmi programjához I. – vagyis a szerzői kollektíva további kötetek összeállítását is tervezi. A kiadvány szerkesztője, Benda József társadalompedagógusként 2014-ben írta meg A szakadék szélén című könyvét, amelyet a végzetesen kiüresedő iskolák kapcsán írt. Négy éve tíz társával kezdett el behatóan foglalkozni a magyarság legnagyobb kihívásával, a népességfogyással.

A Szakértői Műhely ma már több mint háromszáz tagot számlál, vannak köztük demográfusok, közgazdászok, pedagógusok, pszichológusok, jogászok, orvosok, mérnökök, művészek, papok, szociológusok: a szellemi élet színe-java. Mindannyian önkéntesekként vettek részt konferenciákon, tartottak számos műhelyprogramot, aminek az eredménye a Jövőnk a gyermek című kötet. Ebben tudós alapossággal, a demográfiára ható szinte összes gazdasági-társadalmi-mentális tényező számbavételével állították össze a riasztó diagnózist: ha a trend így folytatódik, akkor az anyaországi magyarság lélekszáma 6,3 millió körül lehet néhány évtized múlva, ráadásul végzetes elöregedéssel sújtva.

A kötet a sokoldalú helyzetelemzésen túl számos javaslatot is letesz az asztalra, vitákat gerjesztve, párbeszédet kezdeményezve a politikai döntéshozókkal.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom