Kultúra

A tizianói önarcképtől a koldusokig

Rajzok és rézkarcok: Rembrandt és tanítványainak grafikái a Szépművészeti Múzeumban – A művész halálának 350. évfordulójára nyílt kamarakiállítás januárig látogatható

Rembrandt halálának 350. évfordulójára emlékezik a Szépművészeti Múzeum tegnap nyílt kamarakiállítása, amely teljes egészében a múzeum saját anyagára épül.

A tizianói önarcképtől a koldusokig
A kiállítás híres darabja a mester kőmellvédre támaszkodó portréja 1639-ből
Fotó: MH/Katona László

Utoljára 2006-ban, a művész születésének 400. évfordulóján rendezett kiállítást a Szépművészeti Múzeum a gyűjteményében található Rembrandt-rajzokból és rézkarcokból, amelyek most, halálának 350. évfordulóján ismét kikerültek a falakra – magyarázta Baán László, az intézmény főigazgatója tegnap a Rembrandt és tanítványai című kiállítás bemutatásán. Az intézmény több mint negyven lapot őriz a mester és tanítványainak munkáiból, a sérülékeny, és ezért állandóan nem látható rézkarcok közül pedig csaknem az összes a birtokában van.

Mint azt Tóth Bernadett kurátor, a múzeum Grafikai Gyűjteményének művészettörténésze elmondta, a kiállítás a nemzetközi tendenciáknak megfelelően Rembrandtot a tanítványok mellett mutatja be, fókuszában a mester és a tanulók munkáinak stiláris elkülönítése áll. A festő már huszonhat éves korában fogadott tanítványokat – élete során több mint ötven olyat, akiről ma tudunk –, munkáikat a későbbi évszázadokban nem egyszer Rembrandtnak tulajdonították.

A tárlatot bevezető falszakaszon olvasható az egykori szabadiskoláról Joachim von Sandrart visszaemlékezése, aki felidézi, hogy az akkor épp jómódú művésznél tolongtak a tanulni vágyók, köztük a Flandriából, Dániából, német tartományokból érkező nemes ifjak. A diákok közül nem mindenki lett művész, de a kiállításon is látható Ferdinand Bol, Gerbrandt Van den Eeckhout és Samuel van Hoogstraten igen.

A kamaratárlat szűkebb keretei ellenére a lapokat több szekcióban rendezték el, így külön kerültek a portrék, az aktok, a narratív kompozíciók, a tájrajzok, a figuravázlatok és zsánerképek. A nyitó szekció­ból, a portrék közül kiemelkedik a festő önarcképe, amelyen tizianói beállításban örökítette meg magát, valamint a Jan Uytenbogaert lelkipásztorról és hitvitázóról készített portréja, akit egyik tanítványa, Ferdinand Bol is lerajzolt – az ő munkája is látható a falon. Érdemes megnézni a mester édesanyjáról készült apró képen az eres, idős kéz ábrázolását, míg az aktok szekcióban a kandalló mellett ülő, valószínűleg a festő modelljéről és élettársáról, Hendrickjéről készült aktot. A korban jellemző módon a festő szimbólumokkal is üzent a képen: a vele vadházasságban élő nő mögött a kályhán Bűnbánó Magdolna képe jelenik meg.

A történet a képben – Bibliai jelenetek szekcióban kapott helyet a múzeum egy értékes műtárgya, a Barent Fabritiusnak tulajdonított lavírozott rajz, amely Rembrandt Zsuzsanna a fürdőben című, Berlinben látható képének egy korábbi változatát őrizte meg. A művész a festményt többször átfestette, így a korábbi kompozíció már csak erről ismert. Ennek ellenére ő maga nem a másolásra, hanem inkább az egyes jelenetek újragondolására, újraalkotására biztatta tanítványait – a tanítványoknál megjelenő „Rembrandt-parafrázisok” is ezt támasztják alá. Ebben a szekcióban látható a „Százforintos lap” is, amely Krisztus tanításainak összefoglalása, míg a Táj szabad ég alatt című falszakaszon azt a két, ugyanarról a holland házról készült munkát érdemes tanulmányozni, amelyeken Rembrandt rögzítette a tetőre eső fény változásait.

A zsánerjelenetek között tűnik fel az egyik tanítvány képe, az Öreg zsidó magas kalapban, amelynek érdekessége, hogy a figura Rembrandt egy londoni rajzán is megjelenik. Ugyanitt kaptak helyet a koldusképek, amelyekhez a mester Jacques Callot koldusokat ábrázoló rézkarc-sorozatából meríthetett ihletet. A kiállítás, amely január 5-ig látható, a múzeum Michelangelo Termében tekinthető meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom