Kultúra

A Rolling Stonesról nevezték el a Mars egyik kövét

A Rollings Stones-szikla nevet kapta egy kő a Mars bolygó felszínén; a NASA a kis kőzetdarabot azt követően nevezte el a legendás rockegyüttesről, hogy az InSight marsjáró tavaly lefotózta, miközben az továbbgördült.

A Rolling Stonesról nevezték el a Mars egyik kövét
A legendás brit rockegyüttes hatalmas megtiszteltetésnek vette a NASA gesztusát
Fotó: AFP/Getty Images North America

A névadásról a Rolling Stones csütörtöki koncertje alkalmából számoltak be. „A NASA olyasmit adott nekünk, amiről mindig is álmodtunk, saját sziklát a Marson. Nem tudom elhinni” - lelkendezett Mick Jagger a koncerten.

A pasadenai Rose Bowl stadion közönsége előtt Robert Downey Jr. jelentette be a névadást a banda fellépése előtt. A Vasember sztárja azt is elárulta, hogy a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory tudósai javasolták a Rolling Stones nevet. Mint hozzátette, az együttes tagjainak nem volt ellenvetése, de felkérték őt, hogy szavaztassa meg a közönséget a dologról. És a 60 ezer néző egyhangú igennel egyezett bele a névadásba.

A marsi szikla alig nagyobb egy golflabdánál. Az InSight hajtóművei akkor görgették tovább, mikor a leszállóegység november 26-án landolt a vörös bolygón. A kőzetdarab csupán 90 centiméterrel gördült tovább, de ez volt a legtávolabb guruló kő, amelyet a NASA valaha észlelt, miközben egy járműve a Marsra érkezett.

dfgfg
A marsi szikla alig nagyobb egy golflabdánál
Fotó: jpl.nasa.gov

Űrbéli objektumoknak hivatalosan csak a Nemzetközi Csillagászati Unió adhat nevet, ezért a NASA hangsúlyozta, hogy jelen esetben becenévről van szó, amely azonban megkönnyíti a kő azonosítását a tudományos publikációkban és segítheti az űrkutatási hivatal munkájának megismertetését a világ zenerajongói körében.

Kapcsolódó írásaink