Kultúra

Már látható az aratókoszorú a Szent István-bazilikában

Már látható a budapesti Szent István-bazilikában a Kárpát-medence aratókoszorúja, amelyet augusztus 20-án a Szent Jobb körmeneten is megtekinthetnek az érdeklődők.

Már látható az aratókoszorú a Szent István-bazilikában
A MAGOSZ és a NAK által szervezett Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem program keretében elkészült aratókoszorú
Fotó: MH/Tamás Purger

A míves kivitelű, csigaformájú búzakoszorú a magyar gazdatársadalom összefogását jelképezi, ezért is élesztette újra a hagyományt a Magyarok Kenyere - 15 millió búzaszem programot szervező Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A MAGOSZ közleménye szerint az aratókoszorút Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, valamint Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke, egyben Hajdúnánás polgármestere adta át kedden ünnepélyes keretek között Snell György püspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának, a Szent Jobb őrének. 

assas
Jakab István, a MAGOSZ elnöke (b), Snell György püspök, a Szent István-bazilika plébánosa (k) és Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke, Hajdúnánás polgármestere (j)
Fotó: MH/Purger Tamás

A közlemény idézi Jakab Istvánt, aki elmondta, hogy véget ért az aratás, az utolsó kévékből pedig hagyományosan elkészítik az aratókoszorút. Hozzátette, hogy ez jelképezi valamennyi anyaországi, határon túli és szórvány magyar együvé tartozását. 

Szólláth Tibor kiemelte, hogy a Kárpát-medence aratókoszorúját hat hajdúnánási asszony napi nyolc órában, két hétig készítette.    

Az átadást követően Snell György megáldotta az aratókoszorút, amelyet a néphagyomány esőcsigának is nevez a bő csapadék jelképeként és reményeként.

Kapcsolódó írásaink