Kultúra

Egyhetes kamarazenei fesztivál kezdődik ma a Zeneakadémián

Ma kezdődik a Fesztivál Akadémia Budapest elnevezésű kamarazenei fesztivál a Zeneakadémián, a nyitókoncerten Rebel Káosz című kompozíciója mellett Schubert, Ridout és Vivaldi egy-egy műve hangzik el. 

Egyhetes kamarazenei fesztivál kezdődik ma a Zeneakadémián
A fesztiválon a zeneirodalom ismert művei mellett ritkaságok is megszólalnak
Fotó: MH

A július 28-ig tartó kamarazenei fesztiválon a hangversenyek mellett zenetörténeti előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel, valamint kávéházi cigányzenével kísért vacsorákkal is várják a közönséget - közölték a szervezők.

A fesztiválon a zeneirodalom ismert művei mellett ritkaságok is megszólalnak, július 27-én este Balogh Máté és Tornyai Péter kifejezetten a Fesztivál Akadémia felkérésére készült művének ősbemutatója lesz, július 28-án pedig Pierre Boulez Messagesquisse című hétcsellós darabját is hallhatják az érdeklődők.

Július 23-án Joshua Bell amerikai hegedűművész Dvorák- és Beethoven-műveket ad elő a fesztivál művészeivel, a III. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűverseny díjkiosztóját és gálahangversenyét 26-án este tartják a Zeneakadémia Solti Termében. 

A Zeneakadémián a fellépő művészek által tartott ingyenes előadások és Dobos Tamás fotóművész kiállítása, július 25-én az ELTE Egyetemi Könyvtárban, az Idegennyelvű Könyvtárban, a Budapesti Műszaki Egyetem Könyvtárában és az Uránia Nemzeti Filmszínház nagytermében rövid koncertek színesítik a programokat. A zenéhez minden alkalommal felolvasás is társul Pogány Judit, Kéry Kitti, Molnár Piroska és Eperjes Károly színművészek közreműködésével. 

Július 25-én az Országház kupolacsarnokához vezető lépcsőn magyar népzene szólal meg és Liszt Ferenc Koronázási miséjéből adnak elő két tételt a Szent Korona tiszteletére. Másnap a Széchenyi Gyógyfürdőben Bach 3. brandenburgi versenye hangzik el, valamint operett részletek Horti Lilla és cigányzene Sárközi Lajos és zenekara előadásában

Az esti hangversenyeken fellép mások mellett Joshua Bell, Vilde Frang, Alina Ibragimova, valamint a két művészeti vezető, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművészek, Maxim Riszanov brácsaművész, Dejan Lazic, Ránki Dezső és José Gallardo zongoraművészek.

Kapcsolódó írásaink

Napfordulót váró harmóniák

ĀBalázs János zongorakoncertje a Zeneakadémia előtt Terézváros önkormányzata 2011-ben indította el a szabadtéri összművészeti estjeit

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom