Kultúra

Színes programokkal kezdődik a június a Magyarság Házában

Változatos rendezvényekkel várja június első napjaiban az érdeklődőket a Magyarság Háza: most vasárnap, június 2-án mesedélelőttöt szerveznek, másnap és a június 4-én a Nemzeti Összetartozás Napjához kapcsolódóan kerül sor az I. Kárpát-medencei Diákszínjátszó Találkozóra. Ugyancsak kedden tart rendhagyó történelemórát Trianonról Simon Attila az Akvárium Klubban.

Vasárnap a Magyarság Házában, a budapesti Duna Palotában mesedélelőttön vehetnek részt a gyerekek: a rajzolással, énekléssel, mozgással összekötött interaktív foglalkozás programját a Benedek Elek és Pósa Lajos által szerkesztett Az Én Ujságom című gyermeklapban megjelent mesék, versek, rejtvények felhasználásával állították össze a szervezők.

Június 3-án, hétfőn kezdődik az I. Kárpát-medencei Diákszínjátszó Találkozó a Magyarság Háza szervezésében. A a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával megvalósuló háromnapos programra Felvidék, Erdély, Vajdaság, Szlavónia és Magyarország diákszínjátszóinak érkeznek Budapestre.

A rendezvény célja a szervezők közlése szerint többek között lehetőséget teremteni a különböző magyarlakta területek fiataljai számára a találkozáshoz, a kapcsolatteremtéshez, a szakmai tapasztalatok kicseréléséhez , az egymás és a nagyközönség előtti bemutatkozáshoz, az összetartozás érzésének megerősödéséhez.

Aznap a szakmai lebonyolításért felelős Osonó Színházműhely két tagja, Fazakas Misi és Mucha Oszkár műhelyfoglalkozásokat tart, este pedig Bakelit Multi Art Centerben sor kerül a független színház nagysikerű, a fiatalok személyes történeteit feldolgozó, az Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadásának bemutatására. Előadás után feldolgozó és elmélyítő színházpedagógiai foglalkozás során oszthatják meg a résztvevők gondolataikat és érzéseiket.

Másnap, június 4-én szintén a Bakelit Multi Art Center ad otthont a diákszínjátszó-csoportok találkozójának, melyen egy eszéki, egy sepsiszentgyörgyi, egy bácsfeketehegyi, egy kassai és egy budapesti társulat mutat be egy-egy előadást a reggel 9 és délután három óra közt zajló programon.

Ezzel párhuzamosan kedden délelőtt 9 órától Simon Attila történész, a felvidéki Fórum Kisebbségkutató Intézet igazgatója tart egymás után három rendhagyó történelemórát Trianon témájában, a helyszín az Akvárium Klub lesz.