Kultúra

Euripidésztől Viscontiig

A híres Luciano Visconti-film színpadi adaptációja, a Rocco és fivérei lesz a Nemzeti Színház következő évadának első bemutatója. Emellett például a Médeia, Molière Tartuffe-je, Wass Albert szövegeiből készülő Trianon-darab, valamint Örkény Macskajátéka is látható lesz.

Euripidésztől Viscontiig
Berettyán Nándor és Bordás Roland, a Rocco és fivérei főszereplői
Fotó: MH/Ficsor Márton

Bokszbemutatóval kísért évadbejelentőt tartott tegnap a Nemzeti Színház, amelyen a teátrum igazgatója, Vidnyánszky Attila kiemelte, a művészeti vezetés fő teljesítménye az ötven címből álló repertoár felépítése, ami a szabadabb létezés lehetőségét adja meg a társulatnak. „Ha nem lenne új bemutatónk, akkor is tudnánk működni, hiszen a János vitéz és az Egri csillagok jegyeire már most öt-hétezer feliratkozó van” – tette hozzá. Azt is elmondta, a magyar klasszikusok alkotják a repertoár gerincét, ezeket tudják tovább csiszolgatni, a következő évadban például a Csongor és Tündét gondolják újra.

Vidnyánszky Attila hangsúlyozta, a következő szezon meghatározó gondolata a Trianon-emlékév, amelyhez nemcsak a Wass Albert szövegeiből és korabeli dokumentumokból összeállított Tizenhárom almafa című bemutatóval kapcsolódnak, hanem számos más eseménnyel is. Például a teátrum parkjában, a hajóorrban felállítanak egy háromdimenziós, interaktív térképterepasztalt, amelyen az összes magyar nyelven játszó színház makettje látható lesz. Az igazgató még hozzátette, csak az őszre tervezett bemutatók időpontja fix, a többi előadás tolódhat. „A műhelymunkát kívánjuk erősíteni, nem előadásgyár vagyunk” – emelte ki. Ennek fényében az eredetileg még erre az évadra tervezett Rocco és fivérei és a Tartuffe is őszre tolódott.

Luchino Visconti 1960-as filmjének adaptációját Vidnyánszky maga rendezi, az előkészületek idén január óta folynak, a címszereplő olasz bokszolót Berettyán Nándor, testvérét Bordás Roland alakítja majd. A társulat ezzel az előadással fog szerepelni szeptember végén a szentpétervári színházi olimpián, amelyen magyar kőszínházi társulat még nem lépett fel. Molière Tartuffe-jét már próbálja a rá jellemző szenvedélyességgel a grúz David Doiasvili, akinek ez lesz a harmadik rendezése a teátrumban. Vidnyánszky ehhez még hozzáfűzte: az évad rendezőit összeköti az, hogy szenvedélyes színházat szeretnek csinálni.

Szintén idénre tervezték, de csak a következő szezonban mutatják be a magyar remekművek közül Örkény István Macskajátékát. A szerző által saját levélregényéből 1969-ben színpadra írt tragikomédia legendás előadásainak sorába Szász János rendezésében sorakozhat fel a Nemzeti produkciója, Bánsági Ildikó és Udvaros Dorottya, Kossuth-díjas színésznők jutalomjátékaként.

A drámairodalom gyöngyszemei közül Euripidész Médeiáját tűzi műsorra a színház, amelyet a Stockholmi Királyi Drámai Színház, a Dramaten igazgatója, Eirik Stubø állít színpadra, illetve William Shakespeare utolsó darabját, A vihart. Utóbbit Andrzej Bubień, a neves lengyel alkotó viszi színre, aki korábban Gombrowicz Operettjével aratott sikert a színházban. A mágikus realizmus atyja, Gabriel García Márquez Egy előre bejelentett gyilkosság története című kisregényének átdolgozását a Nemzeti társulatának fiatal művésze, Berettyán Nándor rendezi jövő tavasszal, nem sokkal saját darabja, A súgó után.

A Nemzeti Színház az elmúlt években is igyekezett megszólítani a fiatalokat, a kisiskolások, gimnazisták, egyetemisták mellett a jövő évadban már a legkisebbeknek szóló előadással is készülnek: Szilágyi Andor Leánder és Lenszirom című mesejátékával.

A korábbi években a színházban már alkotott a Sztalker-csoport, ők ősbemutatóval készülnek a következő szezonra: Bartók Béla és Kodály Zoltán életéről, gyűjtői munkájáról Vecsei H. Miklós Kodály-módszer címmel ír darabot, az előadást ifj . Vidnyánszky Attila rendezi, zenéjét Kovács Adrián komponálja.

Zárásul Vidnyánszky Attila bemutatta a Nemzeti Színház új kiadványát, amelyben Kornya István foglalta össze az elmúlt öt év történetét a premierektől a vendégjátékokig, rengeteg fotóval illusztrálva. A kötetet az új évadra szóló bérletekkel együtt kedvezményesen vásárolhatják meg az érdeklődők.

Kapcsolódó írásaink

Júlia piros kádjának kopott eleganciája

ĀA debreceni Csokonai Nemzeti Színház jövőre elkezdődő felújítása miatt helyspecifikus előadásokat is terveznek – Gemza Péter igazgató: Jelentős változás nem lesz az évadban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom