Kultúra

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Viktor Rizsakov orosz rendezőt

 A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vette át Viktor Rizsakov orosz színházi rendező Konkoly Norberttől, Magyarország moszkvai nagykövetétől szerdán az orosz fővárosban.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki Viktor Rizsakov orosz rendezőt
Rizsakov kitüntetését a magyar színházi életet gazdagító, példaértékű szakmai alázattal végzett rendezői tevékenysége elismeréseként kapta
Fotó: Origo/ TALÁN CSABA

Rizsakov európai hírű, Sztanyiszlavszkij-díjas rendező, színészpedagógus, díszlet- és jelmeztervező, a moszkvai Mejerhold Központ igazgatója. Darabjait külföldön is színpadra vitte. 

Magyarországon először 2007-ben, a debreceni Csokonai Színházban rendezett, Vidnyánszky Attila meghívására. Olyan neves magyar művészekkel dolgozott együtt, mint Törőcsik Mari, Trill Zsolt, Szűcs Nelli, Szarvas József, Tóth Auguszta, Trokán Nóra, Fehér Tibor. Rendszeresen tart kurzusokat a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán működő Színházi Intézetben, Nemzeti Színházban megrendezte a Fodrásznő, a Részegek, A mélyben és az Álomgyár című színdarabot. 

Rizsakov kitüntetését a magyar színházi életet gazdagító, példaértékű szakmai alázattal végzett rendezői tevékenysége elismeréseként kapta. A magyar nagykövetségen megtartott ünnepségen részt vettek a Mejerhold Központ és az Ijulanszambl társulat színészei.