Kultúra

Restaurálva látható az M5-ön a Jób lázadása

Digitális felújítás

Befejeződött a Magyar Nemzeti Filmarchívumban a Jób lázadása című film nagy költségvetésű, teljes körű digitális restaurálása, a felújított alkotást ma 21.50-kor tűzi műsorára az M5 tévéadó a holokauszt magyarországi emléknapja alkalmából.

Gyöngyössy Imre és Kabay Barna 1983-ban készült, Oscar-díjra jelölt alkotása az erőszakkal szembeszálló, morális tartásával a hatalom fölé emelkedő személyiség talán legemlékezetesebb megfogalmazását tárja a nézők elé a Zenthe Ferenc és Temessy Hédi alakította paraszti zsidó házaspár sorsán keresztül. Fazekas Eszter, a Magyar Nemzeti Filmarchívum digitalizálási és filmfelújítási menedzsere az M1 tévéadón tegnap elmondta: a digitalizálás során a legjobb állapotú anyagokról dolgoztak, a film eredeti felvételi képnegatívjáról és az eredeti mágneshangszalagról. Tájékoztatása szerint a leghosszabb időt a képrestaurálás vette igénybe, ezen két hónapig dolgoztak. Arra is kitért, hogy jelenleg mintegy harminc filmen dolgoznak a munkatársak, köztük van Gothár Péter Megáll az idő című alkotása, az Eszkimó asszony fázik, az Eldorádó és a Sodrásban című filmek.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom