Külföld

A cseh külügyminiszter Magyarország külpolitikáját kritizálta

Jan Lipavsky cseh külügyminiszter elfogadhatatlannak tartja a magyar kormány megközelítését, amely úgy döntött, hogy nem támogatja az orosz energiaexportot célzó szankciókat - írta a Jevropejszkaja Pravda. 

A cseh külügyminiszter Magyarország külpolitikáját kritizálta
Jan Lipavsky, a Cseh Köztársaság külügyminisztere
Fotó: AFP

A cseh külügyminiszter Twitteren úgy fogalmazott: „Orbán Viktor letette a hivatali esküt Magyarország miniszterelnökeként. Elfogadhatatlan a magyar kormány azon döntése és hozzáállása, hogy nem támogatja az orosz energiaexportot célzó szankciókat. Különösen most, amikor Európának nagyobb szüksége van az egyesülésre, mint valaha". 

Korábban Szijjártó Péter, Magyarország külügyminisztere azt nyilatkozta, hogy Magyarország nem kapott újabb komolyabb javaslatot az Oroszországgal szembeni olajszankciókról, miután az Európai Bizottság elnöke május elején Budapesten járt. 

Az uniós külügyminiszterek a jelentések szerint a hétfői ülésen nem jutottak megállapodásra a hatodik szankciócsomagról és különösen az olajembargóról. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter elmondta, hogy a szankciókat továbbra is csak egy állam: Magyarország blokkolja.
 

Kapcsolódó írásaink