Külföld

Meggondolta magát a német külügyminiszter

Valószínűleg Robert Habeck lép elő a Zöldek kancellárjelöltjévé

Annalena Baerbock német külügyminiszter, a Zöldek politikusa nem akar a jövő évi választáson kancellárjelöltként indulni – írja a Mandiner.hu.

Meggondolta magát a német külügyminiszter
Annalena Baerbock (Szövetség 90/Zöldek) szövetségi külügyminiszter megnyitja a Nemzeti Biztonsági Stratégia első évfordulója alkalmából tartott rendezvényt
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Soeren Stache

„A világ már más, mint az előző német választás idején volt. Oroszország agresszor háborúja és a közel-keleti drámai helyzet miatt több és nem kevesebb diplomáciára van szükség” – jelentette ki Baerbock, aki szerint ilyen időkben felelős politikusként a külügyminiszteri munkájára kell koncentrálnia –- olvasható a Mandiner.hu oldalán.

Ha ez így történik, akkor valószínűleg Robert Habeck, a jelenlegi német gazdasági miniszter lép elő a Zöldek kancellárjelöltjévé. Már legutóbb is az akart lenni, de aztán egy zárt ajtók mögötti, Baerbockkal való megbeszélés után azzal jött ki, hogy Baerbock lesz a jelölt.

Habeck a kollégája mostani megszólalása után rögtön dicsérni kezdte Baerbockot, mondván, „kitűnő” teljesítménye van külügyminiszterként, a kancellárjelöltséget pedig majd időben be fogják jelenteni.

A német Zöldek jelenleg 13 százalékos támogatottsággal a negyedik helyezettek a pártversenyben, a 31 százalékos CDU, a 17 százalékos AfD és a 14 százalékkal szerénykedő vezető német kormánypárt, a szocdemek után – emlékeztet az Euractiv.

Kapcsolódó írásaink