Külföld

NATO-csúcs: Washingtonban megkezdődött a 75. évfordulós csúcstalálkozó

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár az ünnepségen rámutatott, hogy a NATO nemcsak a legsikeresebb és legerősebb, de egyben a történelem leghosszabb ideje fennálló szövetsége is, ami szándékolt választások és nehéz döntések eredménye

A 32 tagország állam- és kormányfői, valamint a NATO-főtitkára helyi idő szerint kedden kora este a Mellon Auditoriumban gyűlt össze, ahol 1949 júliusában aláírták az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (North Atlantic Treaty Organization – NATO) alapító okmányát, az Észak-atlanti Szerződést.

NATO-csúcs: Washingtonban megkezdődött a 75. évfordulós csúcstalálkozó
Joe Biden (középen) a washingtoni NATO-csúcson
Fotó: AFP/Getty Images/Getty Images North America/Andrew Harnik

A jelen időszakról szólva kifejtette, hogy nincsenek költségmentes lehetőségek Oroszországgal a szomszédban, valamint nincsenek kockázatmentes eshetőségek egy háború idején. Úgy vélte ugyanakkor, hogy a legnagyobb költsége és kockázata annak lenne, ha Oroszország győzne Ukrajnában.

Az esemény végén Joe Biden, amerikai elnök a NATO ősszel leköszönő főtitkárának átadta az Elnöki Szabadság Érdemrendet, az Egyesült Államok legmagasabb rangú polgári kitüntetését.

Kapcsolódó írásaink

Biden: Az oroszok nem fognak győzni

ĀAz amerikai elnök a NATO-csúcson az alkalmasság látszatáért (illúziójáért?) küzd Washingtonban, ahol légvédelmi rendszereket ígért Ukrajnának