Külföld

Biden: Ukrajna a NATO támogatásával megállíthatja Oroszországot

Ukrajna több száz további elfogórakétát kap a következő egy évben

Joe Biden újabb fegyverszállítmányokat ígér Ukrajnának a washingtoni NATO-csúcson. Bejelentése szerint öt új stratégiai légvédelmi rendszerrel látja el Ukrajnát – adta hírül a Mandiner a Guardienre hivatkozva.

Biden: Ukrajna a NATO támogatásával megállíthatja Oroszországot
Joe Biden amerikai elnök ismét fegyverszállítmányokat ígér Ukrajnának
Fotó: AFP/Mandel Ngan

Biden „Oroszország brutalitásának szörnyű emlékeztetőjének” nevezte a hétfői orosz támadást. Hozzátette: Ukrajna több száz további elfogórakétát kap a következő egy évben (!), amelyek segítségével szerinte képesek lesznek megvédeni az ukrán városokat és a fronton harcoló csapatokat az orosz támadásoktól.

A békéről, a tárgyalásról, a tűzszünetről egyetlen szó sem esett.

„Putyin azt hitte, hogy a NATO meg fog törni. Ma a NATO erősebb, mint valaha. Amikor ez az értelmetlen háború elkezdődött, Ukrajna szabad ország volt. Ma is szabad ország, és a háború úgy fog véget érni, hogy Ukrajna szabad és független ország marad” – jelentette ki harciasan az amerikai elnök. Hozzátette: Oroszország nem fog győzni, Ukrajna fog.

A Telex arról ír, hogy a mostani NATO-csúcstalálkozó nemcsak Ukrajna számára lehet kulcsfontosságú, hanem az alkalmasság látszatáért küzdő Joe Bidennek is. A június 27-i elnökjelölti vita nagyon rosszul sikeredett számára, „érthetetlen, furcsa szavai és viselkedése miatt megrendült a Demokrata Párton belül is a bizalom abban, vajon végig tudja-e vinni hajlott kora miatt a kampányt. Egyre több demokrata döntéshozó és pénzügyi támogató szólítja fel Bident a visszalépésre, de a Biden-kampány egyelőre kitart.”

A BBC hangsúlyozza: Biden a háromnapos találkozón nem ejthet hibát, a visszalépésére vágyók ugyanis lecsapnának rá. Az európai szövetségesek is aggódnak, főleg azért, mert Donald Trump nyerhet, ő pedig már első elnöksége idején hanyagolta Európa támogatását.

A NATO-csúcson Orbán Viktor is részt vesz: most Recep Tayyip Erdoğan török államfővel tárgyalt, és a magyar békemisszió támogatását kérte az őrült háború megállításáért.

Kapcsolódó írásaink