Külföld

A Gázai övezetben működő ENSZ-iskolák kétharmadában kár keletkezett

A bombázás során súlyosan megrongálódtak az épületek

Az ENSZ segélyszervezete által a Gázai övezetben működtetett iskolák kétharmadában kár keletkezett a háború kilenc hónappal ezelőtti kezdete óta – közölte szerdán az ENSZ Palesztin Menekülteket Segélyező és Munkaközvetítő Hivatala (UNRWA).

A Gázai övezetben működő ENSZ-iskolák kétharmadában kár keletkezett
Egy fiú ül a törmelék felett egy ENSZ által működtetett iskolában, ahol a kitelepítettek találnak menedéket az izraeli bombázások után a Gázai övezet középső részén fekvő Nuseiratban
Fotó: AFP/Eyad Baba

Néhány iskolát lebombáztak, sok súlyosan megrongálódott - közölte az X-en Philippe Lazzarini, az UNRWA igazgatója.

„Az iskolák a remény és biztonságos tanulás helyett túlzsúfolt menedékhelyekké, a halál és a nyomor helyszíneivé váltak a gyerekek számára” – írta Lazzarini. Csak az elmúlt négy nap során négy iskolát ért támadás – tette hozzá.

Az ügynökség adatai szerint a háború október 7-i kezdete előtt összesen 284 iskolát működtettek a Gázai övezetben.

„Kilenc hónapja nézzük, hogyan folytatódnak a könyörtelen, véget nem érő gyilkosságok, a pusztítás és a kétségbeesés. Gáza nem gyermekeknek való hely” – hangsúlyozta az igazgató, azonnali tűzszünetre szólítva a feleket. „A nemzetközi humanitárius jog égbekiáltó figyelmen kívül hagyása nem válhat új normává” – emelte ki.

Berlinben a német külügyminisztérium elfogadhatatlannak nevezte az iskolákban védelmet kereső civilek megölését. „Az izraeli hadsereg iskolák elleni ismételt támadásainak véget kell vetni és azokat mihamarabb ki kell vizsgálni” – írták az X-en.

Kapcsolódó írásaink